30 години Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Загорчета
30 години Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Загорчета / община Нова Загора

Концерт-спектакъл изнесе Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Загорчета" с главен художествен ръководител хореограф Енчо Енчев и ръководител на оркестъра Тяньо Михов по случай 30-годишния си юбилей. Културната проява беше включена в дните посветени на Празника на Нова Загора - 14 октомври - Петковден.

Близо час и половина бивши и настоящи танцьори разпръскваха магията на българския фолклор в театралната зала на НЧ Диньо П. Сивков -1870". Вдъхновени от празничната атмосфера, неуморимите загорчета разгърнаха цялото фолклорно богатство на България пред публика, сред която бяха народният представител Галя Захариева, народен представител в 43-то Народно събрание, заместник областният управител на Област Сливен Веска Вълчева, председателят на ОбС Георги Николов, заместник-кмета Ивайло Енев,общински съветници, секретарят Веселина Трънова, хореографи и приятели на народното творчество от цялата страна. Ивайло Енев прочете поздравителен адрес от кмета Николай Грозев по случай 30годишния юбилей:" Нека никога не Ви напуска любовта към българския фолклор. Носете я в сърцата си и я предавайте на поколенията след Вас. Бъдете достойни продължители на българското и българщината.
Благодаря Ви и за приноса към културния живот на община Нова Загора и полаганите усилия да ни представите достойно на различните танцови конкурси. Нека това благородно, родолюбиво дело пребъде през вековете!"
На сцената оживяваха картини от различни български обичаи, пресъздадени с голямо майсторство от неуморните танцьори. Уникалното представяне на сцената на класически образци на създаденото от дедите ни, модерните и новаторски изразни форми за пресъздаване на българския фолклор взриви атмосферата в залата. Невъобразим фурор в залата предизвика сърцатото представяне на ветераните от „Загорчетата", завърнали се от различни краища на страната, водени от любовта към родното. Те бяха наградени с нестихващи аплодисменти от своите почитатели. Музикални поздрави към рождениците отправиха младата и талантлива певица Томика и ФФ „Аеда", с ръководител Велина Стайкова.
Чрез фолклорната магия и обаяние на танците от различни етнографски области на страната загорчетата отправиха и своето послание към бъдещето, за да се върнем към корените си и с гордост да покажем на света кои сме ние българите С юбилейния си концерт ДЮФА „Загорчета"
По решение на общинския съвет през 1986 на базата на съществуващите до този момент три формации се създава фолклорен ансамбъл, който по-късно получава името „Загорчета". Вече 30 години той се справя блестящо с ролята си да съхранява и предава на младото поколение богатото фолклорно творчество и да печели любовта на публиката, а многобройните награди са доказателство за това. Носител на креативни идеи, продължаващ традициите, представящ успешно общината ни на наши и международни сцени, през всичките тези години ансамбъл „Загорчета" заема своето достойно място в културния афиш на Нова Загора и страната.
ДЮФА „Загорчета" непрекъснато развива и задълбочава връзката между съвременното изкуство и корените на българския фолклор. Репертоарът му е пъстър букет от повече от 35 танца, впечатляващи с неповторимия си и оригинален стил и невероятната красота на националните костюми. Концертите на ансамбъла по блестящ начин разкриват българските фолклорни традиции, а изпълненията на танцьорите се отличават с изключителна артистичност.

Вече 30 години техния художествен ръководител Енчо Енчев е неотлъчно до тях, да ги обучава и възпитава в любов към български ценности. Отличен хореограф, неспокоен дух, търсещ и винаги намиращ доброто, красивото и автентичното, човек, който с изкуството си кара сърцата ни да бият по-учестено. Под неговото вещо обучение са минали хиляди млади възпитаници, любители на народното творчество, като повечето от тях са се посветили изцяло на танцовото изкуство.

Блестящият концерт-спектакъл завърши с емблематичния на ДЮФА „Загорчета" тракийски танц „Ха тропнете да тропнем". След което на сцената излязоха всички участници-танцьори заедно с техния ръководител Енчо Енчев. Беше изнесена и красивата юбилейна торта под музиката на „Многая лета".Докато четяха поздравителните адреси до юбилярите, сцената беше отрупана с цветя от Община Нова Загора, народния представител Галя Захариева, НЧ „Д. П. Сивков -1870", „Напредък -2001", Ансамбъл „Искра" Казанлък, Фолклорен танцов ансамбъл „Детелини" Павел баня, Танцов ансамбъл „Гергьовден" Раднево, Танцова школа „All steps" и мн.др. Рождениците духната свещичките с пожелание за вдъхновение, нови успехи и безброй неповторими мигове на сцената.