Ефективни присъди за изтеглени 118 500 лв. от чужда банкова сметка , най-високо наказание - за помагачката
Ефективни присъди за изтеглени 118 500 лв. от чужда банкова сметка , най-високо наказание - за помагачката / Радка Минчева, архив

И тримата подсъдими по делото за изтеглянето на 118 500 лв. от банковата сметка на старозагорска фирма получиха ефективни присъди от Районен съд-Разград. Престъплението бе извършено на 5 август 2014 г. в банков клон в Разград.

Тогава в края на работния ден на клона на „Уникредит Булбанк“ в магазин “Технополис“, дегизиран с перука, шапка  и очила, се явил 45-годишният Владислав Гоцев и изтеглил сумата от 118 500 лева, а специалистът „обслужване на клиенти“ 46-годишната Силвия Димитрова като длъжностно лице удостоверила, че подписите са проверени и сумата е изплатена. Двамата са обвиняеми като съизвършители в присвояването на чужди пари, а третата подсъдима – 43-годишната Теодора Цанкова от Търговище е с обвинение за помагач. Димитрова и Гоцев са е разследвани още и за съставяне на неистински документ – нареждане-разписка, както и за съзнателно ползване на неистински документ – личната карта, която представил дегизираният Гоцев. За Цанкова пък прокуратурата, а след това и съдът, смятат, че е улеснила двамата извършители чрез съвети, разяснения, отстраняване на спънки и набавяне на средства, за да присвоят чужди пари и да съставят единия неистински документ, както и да ползват другия.

Санкцията за Теодора Цанкова е 6 години лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване, както и лишаване от право да упражнява определена професия и дейност, свързани с управление, пазене и разпореждане с чуждо имущество за срок от 9 години. За Силвия Димитрова наказанието е 5 години при общ първоначален режим на изтърпяване в затворническо общежитие от открит тип и забрана за упражняване определена професия и дейност, свързани с управление, пазене и разпореждане с чуждо имущество за 8 години. Владислав Гоцев е получил присъда от 4 години лишаване от свобода при строг режим на изтърпяване, забрана за упражняване на определена професия и дейност, свързани с управление, пазене и разпореждане с чуждо имущество, както и глоба в размер на 300 лева заради държане на 0,03 грама кокаин.

Тримата подсъдими солидарно трябва да платят на ОДМВР-Разград 2231,24 лева за разноски на досъдебното производство. Присъдата им подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд-Разград.