Въвеждат нова система за проследяване на кражбите на ток в Западна България
Въвеждат нова система за проследяване на кражбите на ток в Западна България / Sofia Photo Agency, архив

Енергото за Западна България - ЧЕЗ, въвежда нова система за проследяване на кражбите на електроенергия, съобщиха от пресцентъра на компанията.

От ЧЕЗ са монтирали балансови електромери на всички свои 17000 трафопоста. Балансовото мерене е технически метод за проследяване на количествата електроенергия, които се доставят в даден трафопост и след това се разпределят към клиентите, които се захранват от него.

Ще санкционират крадците на ток в пъти повече

"Чрез системата за балансово мерене лесно ще локализираме местата, където са налице загуби на електроенергия. Ще измерваме електроенергията, която влиза в даден трафопост, а чрез електромерите на клиентите ще преценяваме дали тя е равна на консумираната в домакинствата. В случай, че количествата не съвпадат, ще сме наясно с точност къде се губи електроенергия и къде има незаконни присъединявания към мрежата. Съответно ще набелязваме конкретни мерки по места, в зависимост от особеностите на района, които можем да предприемем, за да се справим с кражбите", е казал Виктор Станчев, главен оперативен директор на ЧЕЗ Разпределение България.

30% от българите са енергийно бедни

През 2015 г. от ЧЕЗ са констатирали 6458 кражби на електроенергия, а преките разходи на компанията за локализацията на кражбите възлиза на 2,5 млн. лв. Те са за сметка на компанията, но от посегателствата страдат и хората, които редовно търпят прекъсвания на електрозахранването в резултат на кражбите. ЧЕЗ призовава институциите за възпиращи санкции, които да сведат до минимум кражбите на електроенергия, така че да бъде осигурено спокойствието на българските граждани.