11,4% от българите страдат от тревожни разстройства
11,4% от българите страдат от тревожни разстройства / Thinkstock/Getty Images

11,4% от българите страдат от тревожни разстройства. Това показват данни на Световна здравна организация/СЗО/. 
6,2% от българите страдат от разстройства на настроението (депресии и афективни състояния), а 3,3% пък злоупотребяват с вещества.

На 10 октомври за 24-ти път отбелязваме Световния ден на психичното здраве.

Според данни на СЗО над 450 млн. души по света имат психични разстройства.

От 20 до 34 години е най-рисковата възраст за тежки депресии. Жените боледуват по-често от мъжете и също така по-често търсят професионална помощ, съобщават от Националния център по обществено здраве и анализи.

Колко са българите с психични заболявания?

Отбелязва се, че основни причини за психическите разстройства са стресът във всекидневието и особеностите в начина на живот. Влияние оказват и социално-икономическите фактори, генетичната предразположеност, културните особености.
Сред първите симптоми за наличието на проблеми са безсънието, честата умора, лошото настроение, раздразнителността. В тези случаи човек трябва да потърси медицинска помощ при психиатър, психотерапевт, психолог.

През 2016 г. темата на Световния ден на психичното здраве, определена от СЗО, е свързана с оказването на психологическа първа помощ по време на кризи и нейната роля за опазване на достойнството на пострадалите хора.

От СЗО отчитат, че кризисни събития след травми, внезапни загуби, произшествия, грабежи, природни бедствия се случват във всички общности по света. В момента брутални конфликти в много страни съсипват живота на повече от 100 милиона жени, мъже, момичета и момчета. Повече от 60 милиона души са разселени на различни места - най-големия брой хора от Втората световна война насам.

СЗО препоръчва националните власти, отговорни за управление на бедствията, да разгледат възможността за готови екипи, които да пътуват до засегнатите от бедствие райони. Психологическата първа помощ може да бъде включена в обучението на хората, които поемат грижите за оцелелите след травма - пожарникари, полицаи, здравния персонал в спешните звена, хуманитарните работници.