Изложба за спасяването на евреите в Полша гостува в Русе
Изложба за спасяването на евреите в Полша гостува в Русе / netinfo

В понеделник от 11.00 часа в зала „Русе” на Историческия музей ще бъде открита изложбата „Самаряните от Маркова”. Тя е предоставена от Полски институт в София и е посветена на откриването на Музея на поляците, спасявали евреите по време на Втората световна война – „Семейство Улма”. Музеят беше открит през март тази година в Маркова, край Жешув, Югоизточна Полша.

Изложбата „Самаряните от Маркова” разказва за немските окупатори, които през 1942 г. избиват по-голямата част от еврейското население на градчето Маркова. Въпреки смъртната опасност, на която се излагат, девет полски семейства продължават да укриват в домовете си евреи. Едно от тях е семейство Улма, което приютява членовете на две еврейски фамилии. На 24 март 1944 г., след извършено предателство, семейство Улма и техните шест деца са разстреляни. Същата е съдбата и на еврейските семейства, които се намират в тяхната къща.

На откриването на изложбата „Самаряните от Маркова” в Историческия музей се очаква да  присъстват директорът на Полски институт в София Ярослав Годун и Светла Каранешева от Програмния отдел на Полски институт в София.