Комарницки: Ако Борисов е бащата на нацията, то тя му е майката!
Комарницки: Ако Борисов е бащата на нацията, то тя му е майката! / БГНЕС, архив
Комарницки: Ако Борисов е бащата на нацията, то тя му е майката!
90333
Комарницки: Ако Борисов е бащата на нацията, то тя му е майката!
Комарницки: Ако Борисов е бащата на нацията, то тя му е майката!
  • Комарницки: Ако Борисов е бащата на нацията, то тя му е майката!
  • Комарницки: Ако Борисов е бащата на нацията, то тя му е майката!

Интервю с карикатуриста Христо Комарницки.

Поздравихте Ирина Бокова за смелостта да се опълчи на Бойко Борисов, да застане срещу него, независимо, че не й симпатизирате... Защо, според вас, малцина се осмеляват да му се противопоставят?

Не съм я поздравил, просто отбелязах факта, че го е направила.

От какво се страхуват?

Не знам дали от страх или от други мотиви. Може би от конформизъм, слабост, нежелание да се въвличат в неприятности, типично български черти, преклонената главица остра сабя не я сече.

Според вас мина ли билото Борисов със скандала, който ще влезе в учебниците по дипломация, изваждането на втора кандидатура?

Зависи. В България малко странно се развиват нещата, има голяма вероятност и този скандал да отшуми и ефектът да е никакъв, бързо да се забрави и образът на основния виновник, всъщност премиера, да остане непокътнат.

Той каза, че не иска да дава хляб още пет години на една комунистическа фамилия, но тъкмо представител на комунистическа фамилия номинира за кандидат-президент на ГЕРБ, каквато е и една от последните ви карикатури...!

Да, той тук ловко си играе с различни настроения в обществото, абсолютно опортюнистично и безпринципно според мен, защото около него е пълно с представители на комунистически фамилии, да не споменавам имена, включително и човек ако се огледа в правителството дори. Това са едни временни трикове, които той използва, за да отвлече вниманието на публиката.

Според вас имахме ли реални шансове да вземем поста на генерален секретар на ООН?

Не мога да преценя, не съм толкова вещ в дипломацията и в тия международни отношения, пък и не мисля, че е толкова важно една българка да оглави ООН. Даже не мисля, че страната ни реално би имала някаква полза от това. Това са просто някакви пропагандни дъвки за медиите и широката публика. По-скоро беше унизителна цялата ситуация около двете кандидатури, които правителството подкрепяше или неподкрепяше.

Една беше на предишното правителство всъщност и оттам дойде и колизията!

Да, но следващото имаше две години да се откаже от нея, ако считаше, че тя е неизбираема, не е неговата кандидатура. Съвсем спокойно може да направи това в началото и тогава нямаше да има всичките тези неразбории и този цирк, който наблюдавахме.

Как да си обясним, че повече ни вълнува този сюжет, отколкото предстоящите президентски избори?

Много лесно, виждаме, че няма реална кампания за президентските избори. А и в известна степен, той ни беше натрапен медийно този сюжет с избора на секретар на ООН, беше ни привнесен някак си изкуствено от основните политически сили най-вече.

Казвате, че за вас в личен план Бойко Борисов отдавна е минал билото, какво очаквате да роди нацията на 6-ти ноември, понеже Борисов роди майката на нацията, както го окарикатурихте в деня след номинацията?

Голяма е вероятността нацията да осъмне с майчица. 50 на сто е вероятността това да се случи.

Кога и за хората той ще мине билото, какво още трябва да се случи?

Не знам. Може би в дългосрочен план, когато спре притокът на еврофондове. Това ще се случи след три-четири години някъде. Тогава ще стане ясна истината за това управление, когато няма да има приток от средства отвън, с които да успокоява ситуацията, едва тогава може би ще се осъзнаят хората, но всяко нещо с времето си.

Какво отношение имате към изборите напоследък - като нещо, което макар и задължително като гласуване, е предварително уговорено като мач или друго?

Да, до голяма степен управляващите влизат в този мач с няколко гола аванс. Те притежават една съвършена машина за гласуване, която са отработили на няколко избора вече, обиграна, добре смазана. Въпросът е доколко тя ще им осигури победата в края на мача с този кандидат. Има два варианта - или това е някакво целенасочено унижаване на електората на управляващите или просто е самонадеяност, че с какъвто и да е кандидат могат да спечелят.

Самият Борисов беше казал, че и магаре...

Да, може би това е своеобразна проверка на това твърдение.

Не е ли доста рисковано?

Страхувам се, че той до голяма степен вече е изгубил чувство за реалност и не изпитва страх от падането.

Смята, че няма да падне?

Да, да, не може да си представи, че е възможно такова нещо. Така мисля, че вече е скъсал връзката си с реалния свят.

Може би се дължи на това, за което говорихме в началото - на липсата на противопоставяне?!

Да, дължи се на средата, която го ласкае, медийна, човешка среда, всички хора около него, които го заблуждават.

Вашият отговор на въпроса - как се случи Бойко Борисов, какъв е, кой го случи?

Трудно ми е да кажа, защото това е комплекс от фактори, които го създадоха, но като че ли всички имаме някаква част от вината. Всеки един от нас е виновен, т.е. ако той е бащата на нацията, нацията му е майката.

Първите му обаче появи са като охрана на Тодор Живков, вие виждате ли прилики с бившия първи, много хора виждат такива, дори в походката?

Да, дори самият той признава, че е черпил от тези властови образи, около които е гравитирал, имам предвид - Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски. И предполагам, че оттам е взел доста неща, дори външно като поведение, като начин на мислене, ако щете. Но една голяма част от властовата му характеристика си е лично негова, т.е. особености на личния му характер.

Казвате, че си заслужаваме Бойко Борисов, защото продължава с годините една мутра да е на власт и прости хора да управляват страната...

Да, така е, той е в абсолютна хармония с нацията.

Защо наричате България територия?

Защото мисля, че управлението й няма всички характеристики на държавност. Нямаме правосъдие, правосъдна система, нямаме институции с авторитет, те са разграден двор, за граници не говорим, нали! За мен това не е истинска държава!

Всички се шегуваме, че ако има дъно, то копаем под него, докъде ще стигнем?

Винаги отдолу излиза някаква празна паница, това е банално и прозаично, но винаги е така. Колкото и да копаем, ще стигнем до дъното на една тенджера, която ще я думкат после хората по площадите.

С резултат ли? Че думкането го видяхме в последно време до какво води.

То това е една цикличност - излиза празната тенджера, после се пълни с нещо, после пак се копае към дъното и така, това е кръговрат!

Ако го нямаше Бойко Борисов, с какво щяхте да си изкарвате хляба? В това ви упрекна, че последните години така живеете, на негов гръб.

Може би щях да рисувам някой друг, който е на неговото място, в природата няма празно пространство. Все някой щеше да управлява България. Предполагам, че с това.

Защо той не приема вашата сатира?

Защот е първосигнален, не знае как да реагира на нещо такова.

Казвате, един некултурен човек така реагира?!

Да, той няма подготовката, културата за това.

Но, както говорим и сега, хората, които са го избрали, очевидно харесват този тип поведение, некултурното?!

Очевидно им допада, да. Нямам нищо против, щом се харесват, нека си съществуват заедно.

И Клинтън, и Тръмп ли ви дават хляба, че стигна карикатурата ви във Вашингтон поуст?

Аз от 15 години присъствам на американския медиен пазар. Всеки ден нещата ми заедно с работите на мои колеги от цял свят достигат до около 700 вестника в САЩ и по света. Така че това не е изненада за мен, не знам защо предизвика такъв интерес.

Има ли български политик, който с усмивка е приемал работата ви през годините?

Имало е разбира се, да. Имало е винаги през годините политици с това отношение, което един културен човек проявява към сатирата.

Мислили ли сте си като чувате такава критика, да се откажете да рисувате или напротив това ви нахъсва?

Не, разбира се, това ме амбицира и е част от професията. Поне аз така го приемам и се старая да не му обръщам внимание, доколкото е възможно.

Доколкото не ви харесва какво се случва на тази територия, мислили ли сте да прекрачите границата?

Да, доста често, непрекъснато мисля за това, но сякаш нещо ме задържа много силно тук и не ми позволява да се пренеса на друго място, поне засега.

Какво е то?

Може би някакви културни връзки, привързаност към мястото.

Значи вътре във вас това не е територия?

Не, пак е някаква територия, пространство, някаква културна територия, не знам, територия си е.

Как изглежда „Един ден на Бойко Методиевич" /бел. ред. заглавието на книгата с илюстрации на Христо Комарницки и Чавдар Николов/ през погледа на Христо Комарницки, какво прави той по това време, в неделя преди обяд?

Предполагам, че обикаля някъде територията, не мога да знам, в търсене на поредната лентичка.

Според вас кога работи Бойко Борисов като премиер?

Може би в 15-те минути между две футболни полувремена свършва някоя и друга работа.

Очаквате ли 8 март да стане национален празник, ако Цецка Цачева бъде избрана за президент, както се шегувате?

Не само 8 март, аз очаквам и нейният рожден ден да се чества подобаващо като национален празник, също така и 1-ви май и други такива паметници, пардон празници, които сме свикнали да честваме.

Как се ражда една карикатура, тук с молив виждаме тази за комунистическата фамилия, която направихте, колко време отнема, зорът е да хрумне идеята или изпълнението е по-дълго?

Да, най-трудната част е раждането в главата и след това следва поредица от скици, където се избистря идеята и най-накрая идва изпълнението, всичко отнема около един работен ден.

Какво очаквате за изборите, ще има ли изненади? Казват, че на балотаж ще са Цачева и Радев.

Някакви фантастики ли?! Ами очаквам като израз на протестен вот някой от по-екзотичните кандидати да спечели неочаквано голям брой гласове, но, разбира се, недостатъчна, за да продължи напред.

Какви са ви очаквания за поведението на Цецка Цачева, ако тя бъде избрана за президент, ще бъде ли като сегашния държавен глава Росен Плевнелиев?

Не, според мен, сигурен съм, че на тези избори основно ще бъде поставяна геополитическата тема, отношението към Русия и близостта с Путин ще бъдат основна тема и очаквам Цачева да върви точно в такава посока в синхрон с левия кандидат.

Да кажете в страни от първите във властта, кои хора се налага да окарикатурявате, но са ви твърде несимпатични? Има ли такива?

Не ги деля, нямам симпатии, доколкото всички те са един вид мои рожби на белия лист, те са ми симпатични всички по своему, просто има хора, които са физически по-благодатни за рисуване, физиономиите им предразполагат, докато други имат по-безлични черти, по-трудни са за рисуване.

Може ли да дадете примери?

Не, не бих иска да обидя някого.

Лесен ли е за рисуване Бойко Борисов?

След толкова години, той се е превърнал вече в нещо като клише за мен. Прекалено лесен е да, в този смисъл.

Имате ли последователи, има ли млади хора, които искат да им покажете занаята?

Много ми се ще да има, да, даже бих призовал,ако има такива, да се обадят, да се появят и да се изявят съответно.

Не ви е търсил някой?

Засега не.

Добре ли се живее със заплатата на карикатурист?

По-скоро е трудно ежедневието и ритъмът на работа на карикатуриста, заплащането е относително. В Англия един карикатурист може да е много добре платен, докато в арабския свят може да получи смъртна присъда. Това са относителни неща.

Уви не само в арабския свят вече, във Франция ваши колеги получиха смъртна присъда.

Да, така е!

В неделя я карате по-полека, нали?

Да, това е ден за почивка и отмора!