МВФ ще остане извън гръцкия спасителен план
МВФ ще остане извън гръцкия спасителен план / Thinkstock/Getty Images

Международния валутен фонд няма да се присъедини към гръцката спасителна програма, но вероятно ще приеме специален статут на съветник с ограничени правомощия, които ще го задържат на масата на преговорите, предаде Ройтерс, като се позова на два високопоставени източника.

От повече от година МВФ все още не установил условията, при които би се присъединил към каквато и да е нова програма за спасяване на гръцката икономика. Фондът вече каза, че финансовите цели, установени и в европейския спасителен план за Гърция са нереалистични, ако няма значително облекчаване на гръцкия дълг.

Новата роля на МВФ ще бъде повече от съветническа, но тя няма да отговаря на стриктни условия, като например проверки за състоянието на гръцката икономика на всеки три месеца, заяви един от източниците.

МВФ продължава да притиска Атина заради неизпълнени реформи

Преговорите между Гърция, нейните европейски Кредитори и МВФ са в задънена улица откакто германският финансов министър Волфганг Шойбле настоя, МВФ да участва в спасителния план, но отхвърли призивите на директора на фонда Кристин Лагард за голямо дългово преструктуриране.

МВФ няма да вложи повече пари в спасителната програма за Гърция, но няма и да бъде само технически съветник. Фондът вероятно ще има специална роля на консултант, която ще бъде създадена специално за гръцкия спасителен план, казва вторият източник.

Гръцки представители и представители на МВФ са обсъдили на есенната среща на фонда във Вашингтон тази седмица специалния му статут в гръцкия спасителен план.

Министрите от еврозоната постигнаха споразумение за помощта за Гърция

Подобно нещо се подкрепя от гръцката страна. Въпреки промяната в ролята на МВФ гръцките представители вярват, че ще им е от полза да имат някого, който да подкрепя преструктуриране на дълга по време на преговорите.