Сдруженията „Смело сърце“ и „Регионална достъпност“ разширяват дейността си
Сдруженията „Смело сърце“ и „Регионална достъпност“ разширяват дейността си / netinfo

Проведоха се последователно две събития, свързани с подобряване качеството на живот на хората с уреждания.

В началото се събраха 12 майки на деца с увреждания. Те отговориха на поканата за включване в Клуба на майките на деца с увреждания. От попълнените от майките анкетни карти е видно, че по-голямата част от децата им са заболелиот церебрална детска парализа, следвани от аутизъм и епилепсия. Майките обмисляха варианти за финансово обезпечаване дейността на клуба. Доброволки от тях решиха да произведат гривни и колиета и с тях клубът да участва в изложбата към фестивала „Светът е за всички“, който ще се проведе на 25 и 26 ноември. Досегашният председател на Клуба Стойка Панагонова предаде ръководството му на Росица Стоянова, която се самоопредели като много мотивирана.

При още по-голяма активност се проведе срещата с потребителите на Бюрото за социални услуги към Сдружение „Регионална достъпност“. От 17-те присъстващи 14 бяха на младежка възраст. Двама са студенти в Русенки университет, 1 учи вечерно а всички останалите сасъс средно образование. Всички полагат усилия болестта им да не се развива и здравословното им положение поне да се запази на настоящото ниво.Приети бяха правила за организиране на дебатите. Бяха поставени въпроси относно достъпа до обществения транспорт на хора с инвалидни колички, недостига на наетите социални асистенти и домашни помощници, работата на ТЕЛК Русе и др. Всички се обединиха около извода, че ежегодното провеждане на фестивала „Светът е за всички“ допринася съществено за превенция на социалното им изключване.Диана Николова предложи и беше прието от всички следващата среща на потребителите на Бюрото да се проведе на 5 ноември (събота) от 11 часа в клуб „Яворов“. Покана за участие ще бъде отправена към Община Русе за дебатиране натеми, свързани основно с достъпа до транспорта и необходимостта от повече социални асистенти и домашни помощници.

И двете групи решиха да изготвят фейсбук страници и натовариха с това отделни отговорници – Стойка Панагонова и Диян Господинов.