Софийски солисти и гости от Япония закриват Лауреатски дни Катя Попова
Софийски солисти и гости от Япония закриват Лауреатски дни Катя Попова / netinfo

Тази вечер от 19:00 часа в залата на ДКТ"Иван Радоев" в Плевен ще се състои официалното закриване на 30-я Международен музикален фестивал Лауреатски дни "Катя Попова".

В заключителния концерт участие ще вземат Камерен ансамбъл "Софийски солисти", маестро Пламен Джуров - на диригентския пулт, и Лия Петрова - цигулка, Виктория Василенко - пиано, и клавирно дуо Кайшиге от Япония. В програмата публиката ще чуе произведения на Бах и Вивалди.

Историята на камерния ансамбъл "Софийски солисти" започва преди 55 години, през ноември 1961 г. Млади оркестранти, които работят в Софийската опера, се събират, за да свирят струнни квартети. Решават на сцената да свирят прави - заради активността и сценичното поведение. И така се изгражда моделът на състав все още без име, но с открити няколко основни принципа на работа, които остават като модел за подражание от множество български и чуждестранни оркестри. По това време в Европа подобни състави се броят на пръсти. В България е първи.

Първата публична проява е шест месеца по-късно, на 19 март 1962 г. в зала "България", под диригентството на Михаил Ангелов. През следващите 16 години диригент на ансамбъла е Васил Казанджиев. Името "Софийски солисти" е подсказано от чуждестранната критика, която реагира на концертите възторжено.
През изминалите 55 години съставът изнася концерти и прави записи в България и чужбина, стимулира композитори за създаването на нови произведения, сътрудничи си с плеяда изпълнители - певци, инструменталисти и хорове. Ансамбълът е изнесъл над 3000 концерта, записал е над 90 грамофонни плочи и компактдискове, осъществил е над 700 записа само в Българското национално радио.

Съставът работи с всички значими български музиканти. За него са създадени много от интересните български произведения от композитори като Панчо Владигеров, Лазар Николов, Марин Големинов. Сред чуждите диригенти и солисти, работили с ансамбъла, са Хенрик Шеринг, Минчо Минчев, Хайнц Холигер, Даниил Шафран, Никанор Цабалета, Патрик Галоа, Веселина Кацарова, Найджъл Кенеди, Николай Лугански и други.

Проф. Пламен Джуров е диригент на камерен ансамбъл "Софийски солисти" от 1988 г. Сред над 300 записа, които е осъществил за радиото и телевизията, са поредица първи изпълнения на български и чуждестранни автори, интеграли на клавирните концерти на Й. С. Бах, интегрална панорама на литература за китара и оркестър, записани за САЩ и други над 20 компактдиска. Заедно със състава е дирижирал стотици концерти в Европа, Северна Америка, Япония и Република Корея.