Измамниците от „Дупнишка популярна каса“ остават за постоянно в ареста
Измамниците от „Дупнишка популярна каса“ остават за постоянно в ареста / снимка: Кирил Кирилов

Окръжен съд – Пловдив взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ на управителя на „Дупнишка популярна каса“ Георги Близнаков и съпругата му – Ивона, която е касиер на дружеството.

Двамата са обвинени в лихварство. За това престъпление се предвижда наказание от пет до десет години лишаване от свобода и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева. Мъжът е обвинен и в извършване на данъчно престъпление, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода” от три до осем години и конфискация на част или на цялото имущество на виновния.

Обвиняемите не се признават за виновни. Един от защитниците им е адвокат Марин Марковски.

Съпрузите бяха задържани след специализирана, мащабна и дълго подготвяна операция от страна на полицията, със съдействието на прокуратурата и НАП.

Финансовите измами възлизат над 4.5 млн. лв., като потърпевшите граждани са поне 227. На обвиняемите е възможно да бъдат повдигнати още две обвинения – за длъжностно присвояване и пране на пари.

Съдът съобрази представените доказателства и обсъди доводите на страните и намери, че е налице обосновано предположение и за двамата обвиняеми, че са извършили престъпленията, за които им е повдигнато обвинение. Съдът счете, че е налице и реална опасност да се укрият и да извършат друго престъпление.

Определението на магистратите подлежи на обжалване и протест в 3-дневен срок от днес пред Апелативен съд – Пловдив.