Алпинисти катерят сградата на общината в Пазарджик
Алпинисти катерят сградата на общината в Пазарджик / Дарик архив

Запалени по алпинизма – професионалисти и любители, се впускат в поредното изкачване на Община Пазарджик. Състезанията са днес и утре, като и в двата дни започват в 10,30 часа. В тях могат да се включат физически и психически здрави пълнолетни след записване на съдийската маса и инструктаж.

Организатори са Сдружение „Планинско спасяване – Пазарджик” и Туристическо дружество „Алеко”. Те осигуряват екипировката - два комплекта пещерни сбруи, гръдни ленти, майони, осигурителни ремъци, карабинери, гръдни, водещи и крачни самохвати, педали.

Участниците ще покажат умения по спортно катерене по релефа на сградата и изкачване по фиксирано въже. Тя е висока около 58 метра. Релефна е, с повтарящи се малки хватки.

Деца и тийнейджъри също имат право да участват, но само с писмено разрешение от родител. Атракцията на миналогодишното издание беше 10-годишната Александра от Пловдив, която изкачи общината за 5,44 минути и постигна по-добро време от това на пълнолетни участници. В надпреварата се впусна още един млад пловдивчанин - Даниел, на 12 г. Младежът също направи достойно представяне с постижението си от 12,30 минути.

В традиционното състезание през 2015-та участваха над 20 алпинисти и пещерняци.