СС на ООН ще гласува по руска и френска проекторезолюции за Сирия
СС на ООН ще гласува по руска и френска проекторезолюции за Сирия / БГНЕС, архив

Съветът за сигурност на ООН ще гласува по два проекта за резолюция, целящи въвеждане на примирие в сирийския град Алепо - един на Франция, в който се призовава за прекратяване на сирийските и руските въздушни удари, и един на Русия, в който те не се споменават, предаде Франс прес.

Първо ще бъде разгледан внесеният от Франция проект за резолюция.

В текста на руската проекторезолюция се настоява "за незабавно въвеждане на примирие по-специално в Алепо" и се призовават всички страни да допуснат хуманитарната помощ.

Кери: Русия и сирийският режим трябва да бъдат разследвани за военни престъпления

Постоянният представител на Великобритания Матю Райкрофт заяви, че руският проект за резолюция е маневра на Русия, целяща "цинично да се отклони вниманието от необходимостта да се прекрати бомбардировката на Алепо".

Русия разполага безсрочно авиационна група в Сирия

Пожелал анонимност дипломат от Съвета за сигурност заяви, че руската проекторезолюция "като форма съдържа конструктивни формулировки, взети от предишни резолюции и от френския текст, но ключовото е, че в нея не се призовава за прекратяване на въздушните удари", за каквото според източника настояват "огромното мнозинство" от членовете на Съвета за сигурност.

Русия съжалява за прекратените от САЩ контакти относно Сирия

Текстът на Москва бе внесен в Съвета малко след като Русия предупреди, че е готова да наложи вето на този на Франция, отбелязва АФП.

Източник: БТА