БСП- В. Търново: Румен Радев ще бъде силен и отговорен президент
БСП- В. Търново: Румен Радев ще бъде силен и отговорен президент / netinfo

Генерал Румен Радев ще бъде силен и отговорен президент. Около тази позиция се обединиха стотици социалисти и жители на област Велико Търново, които вчера вечерта напълниха до краен предел голямата зала на театъра в старата столица, за да пожелаят успех на кандидат- президентската двойка на коалиция “БСП лява България”, явяваща се във вота под номер 13 в бюлетината.

Кампанията на червените бе открита едновременно в няколко български града, където бе излъчено и обръщение на генерал Румен Радев към българските граждани. “Нямам амбициите да бъда бащата на нацията, но ще бъда гласът и волята на българския народ”, категоричен бе кандидатът за президент. По негови думи повече от всякога страната ни се нуждае от държавен глава с воля и характер, който да обединява нацията около значими цели и да изпълни със съдържание президентската институция, да върне достойнството и вярата на българите.

“Ще бъда президентът с ясни приоритети, който няма да пожали усилия за укрепване на националната сигурност във всички измерения- от защитата на териториалната цялост до сигурността на всеки гражданин, а това означава модерна и боеспособна българска армия, ефективна полиция, независима и оперативна съдебна система. Ще се боря България да има външна политика с характер, която да се изработва вътре в страната ни и да се отстоява навън, защото днешната власт прави тъкмо обратното. Ще работя за повече ефективност и взаимодействие между институциите и ще бъда готов винаги да застана срещу всяко решение и закон, накърняващи интересите на българските граждани”, каза ген. Румен Радев.

Той заяви, че ще бъде инициативен президент, който търси решенията за доброто на страната. “Ще бъда силен, но не заради пагоните, а за каузата, наречена България. Ще бъда отговорен, ще работя открито, ще изпълнявам поетите ангажименти и ще отстоявам решенията си. Ще бъда президент на всички български граждани”, увери кандидатът за “Дондуков” 2.

За да го подкрепят във Велико Търново пристигнаха представители на инициативния комитет, които издигнаха неговата кандидатура. Сред тях бяха уважаваната журналистка Елена Йончева и олимпийският шампион Таню Киряков, които пожелаха на ген. Румен Радев успех и победа в изборната битка.

"България е единствената държава , която не подкрепи своята кандидатура за ООН. България саботира България. И от това загубиха и левите и десните. Дали България е самостоятелна и независима държава? Това е въпросът, на който ние днес трябва да си отговорим. Смятам, че се намираме в едно много опасно историческо време. За България политици казаха, че сме прифронтова държава. Какъв сценарий е отреден за нашата родина? На нас ни казват в същото време, че няма нищо опасно. Искам да попитам моите приятели и съотечественици, ако смятате, че в България е застрашена вашата сигурността, сигурността на нашите деца, кой смятате, че трябва да бъде вашият президент и главнокомандващ? Имаше един генерал, при който Франция ходеше с гордо изправена глава.Това е генерал дьо Гол, който казваше, че в политиката има ситуация, в които не можем да разчитаме само на политиците. Нека и България има президент, при който и ние всички да ходим с гордо вдигната глава", заяви Елена Йончева.

Присъстващите поздрави и народният представител от “БСП лява България” Мариана Бояджиева. “Днес ние ясно и силно казваме, че България има нужда от промяна, която можем да дадем като алтернатива- нашата кандидат- президентска двойка е носител на новото и не е свързана по никакъв начин със статуквото. Голяма част от българите искат промяна, а “БСП лява България” изразява точно волята и гласът на недоволните ни сънародници, които искат повече държава в икономиката, закрила на родното производство, подкрепа за хората с увреждания и за младите семейства”, каза пред многобройната публика депутатът.

Мариана Бояджиева припомни, че социалистите няколко пъти предлагаха в парламента да бъдат премахнати санкциите срещу Русия, като управляващите са отказали. “Най- страшното обаче е, че правителството на Бойко Борисов смени кандидатът за генерален секретар на ООН Ирина Бокова. Оказа се, че то е готово да защитава националните интереси, а чуждите. Но животът е справедлив- Бокова се класира втора, а кандидатът на Борисов остана втори отзад напред. Затова искаме оставката на правителството и оттеглянето на Кристалина Георгиева”, коментира народният представител. По нейни думи кандидат-президентската двойка на “БСП лява България” са достойни и смели хора, носители на българското.

Мариана Бояджиева сподели, че вижда в лицето на ген. Радев смел човек, доказан професионалист с управленски качества, който казва “да” и “не”, когато трябва. Тя определи Илияна Йотова като знаково име в българската политика, човек, калил се в битките в Европейския парламент и бил през годините близо до избирателите си. Сред гостите на отриването на предизборната кампания във Велико Търново бе и Весела Лечева- член на Изпълнителното бюро на БСП. Тя заяви, че социалистите започват нов поход към светлото бъдеще на младите хора.

“От всички страни ни заливат с розови цифри и закъснели предизборни обещания. Трябва обаче да знаем истината. България още стой на последно място по доход на човек от населението. 40% от българите живеят в мизерия, а 32 на сто едва свързват двата края. Десетки младежи заминават в чужбина, но не защото не обичат своята красива страна, а защото се притесняват за бъдещето си. Освен това България е изправена пред тежка демографска криза”, коментира Лечева. “Сигурна съм, че може да нямаме всичкия финансов и административен съюз, да не владеем рекета, фалшификацията на изборите и страха, но имаме силата да променим нашата България. Числото 13 не само за нас ще бъде щастливо, но ще бъде фатално за всички, които искаха да обявят война на Русия, изтеглиха 16 млрд. дълг, за тези които разделят България, за тези, които не уважават и подменят историята. За нас ще е щастливо, защото един достоен генерал ще повече България, защитавайки националния интерес”, допълни Весела Лечева.

Областният лидер на БСП Валентин Ламбев бе категоричен, че страната ни се нуждае от промяна и такава може да бъде намерена в лицето на кандидат- президентската двойка Радев- Йотова. “Те ще върнат достойнството на България, ще се борят за утвърждаването на държавата като независима и свободна страна”, изрази увереност Ламбев. БСП лява България откри предизборната си кампания в старата столица с концерт, в който се включиха обичаният изпълнител Богдан Томов и редица млади таланти.