31-ият ни контингент се завърна успешно от мисия в Афганистан
31-ият ни контингент се завърна успешно от мисия в Афганистан / Sofia Photo Agency, архив

Тридесет и първият контингент от Въоръжените сили на България се завърна днес след успешно участие в мисията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа", съобщи пресцентърът на министерството на отбраната.

На летище "София" военнослужещите бяха посрещнати от началника на щаба на Съвместното командване на силите комодор Димитър Йорданов.

Контингентът е в състав от близо 110 военнослужещи, включени в национален команден елемент, екип от съветници и взвод за охрана на летище Кандахар.

По време на шестмесечното си участие в мисията на НАТО "Решителна подкрепа" военнослужещите бяха дислоцирани в Кабул и Кандахар и изпълняваха ежедневни денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО, механизирани и пеши патрули, контрол на автомобилен и пешеходен трафик, както и обучение, съветване и методическо подпомагане на формирования от Афганистанската национална армия.

Национален командир на контингента е полковник Руси Русев от Щаба на Командването на Сухопътните войски, командир на взвода за охрана е лейтенант Славена Желязкова, а командир на екипа от съветници е подполковник Марин Господинов.

След извършената ротация, задачи в мисията на НАТО в Афганистан продължава да изпълнява 32-ият контингент от състава на Въоръжените сили на България.