Поредна среща на Сивковия род
Поредна среща на Сивковия род / balchik.info

Морската столица Варна избраха наследниците на легендарния Сивков род, за да проведат поредната осма родова среща. Днес, потомците ще се преброят, ще си припомнят историята на рода от създателя Сивко до днес, ще засадят родово дърво, ще се повеселят. Така , както са го правили на всички досегашни срещи.

През далечната 1977г. по инициатива на будния стралджанец Стефан Иванов първия град, който събира родата, е Толбухин, днешен Добрич. Над 800 представители на Сивковия род , отново благодарение на Стефан Иванов, проследиха следите на родоначалника Сивко Друмев от 1752г., научиха за връзката между Стралджа и Алфатар, откриха се близки и роднини. На втората среща в Стралджа Сивкови пораснаха до 3000. Ентусиазмът е заразителен и срещите продължават. За да дойде ред на осмата тази година във Варна.

И днес Сивкови ще си припомнят приетия девиз „Душата на човека е бедна ако той не познава историята и величието на своя род!". Ще потърсят книгата на родолюбеца Атанас Пеев „Сивковия род", за да научат, че потомците отдавна надхвърлят 5000, че родът е дал на България повече от 50 учители, още толкова инженери, десетки лекари, икономисти, агрономи, юристи, артисти, архитекти, журналисти.

Не са малко авторитетните личности като професори, научни сътрудници, преподаватели.