Борисов към кметовете: В Европа няма пари заради мигрантите, внимавайте с проектите
Борисов към кметовете: В Европа няма пари заради мигрантите, внимавайте с проектите / БГНЕС, архив

Нарасналата нужда от средства заради миграционната криза в Европа може да се отрази пряко на българските общини. За това предупреди кметовете премиерът Бойко Борисов по време на годишната среща на местните власти, която се провежда в курорт Албена.

"В Европа няма пари вече, конфликтите между самите членове на Европейския съвет са видни. Нарушиха се основни принципи на Европейския съюз, започнаха да се правят огради вътре в съюза", каза Борисов. Той подчерта, че общините трябва да са много внимателни с европейските проектите, защото по думите му "кохезията, макар и да не се говори гласно, леко по леко върви към закриване".

"Няма да ни кажат спираме кохезионните фондове, но прекрасно знаете как се работи по проектите - с т.н. финансови корекции или неодобряването им. Тези пари се връщат обратно в Европа и ще отидат за мигрантската криза. А съм убеден, че няма един от вас, който, ако дойдат да го гледат внимателно, ще удържи на тези проверки", коментира Борисов.

"До този момент това не ни се е отразило сериозно, защото България води доста умерена и проевропейска позиция. Изпълняваме си ангажиментите, отделяме голям ресурс за прехраната и за мигрантите в бежанските центрове", посочи  Борисов, но предупреди местните власти да бъдат прецизни в изпълнението на проектите.

Борисов припомни, че от вчера има европейска гранична полиция, издействано е допълнително финансиране, над 180 чужденци помагат по охраната на границата, изпраща се техника.

По думите му обаче "граничар до граничар да се сложи, докато проблемът съществува в размирните държави и войната върви, това няма да е решение". Той смята, че единственото, което спасява досега България е работещото споразумение с Турция.

Министър-председателят призова кметовете към повече толерантност и да помагат с наличните полицаи, жандармеристи, общински сили за опазване на обществения ред и спокойствието на гражданите.

Борисов обърна особено внимание на националната програма за саниране на жилищата и насърчи кметовете към по-голяма активност.

"Има кметове, които бяха по-бързи и които успяха да убедят обществото въпреки безобразните лъжи, че ще им бъдат отнети апартаментите, или ще се увеличат данъците. Например, в Търговище няма нито един блок, а в Смядово шест са готови, в Благоевград са санирани над 60 блока. В тези блокове живеят хора от всякакви партии. Това е абсолютна социална политика", заяви министър-председателят, като отбеляза, че благодарение на програмата битовите сметки на хората намаляват наполовина и на практика сградата става нова.