Генерал Константин Попов: Победите пред 61-ва механизирана бригада предстоят
Генерал Константин Попов: Победите пред 61-ва механизирана бригада предстоят / община Казанкък

„Настоящето има много предизвикателства. Благодарение на всички нас обществото е обърнало поглед към армията. И обществото иска да види достойна Българска армия с достойни хора, които могат да гарантират сигурността на тази държава, сигурността на българските семейства. Днес ние трябва да отговорим - такива ли сме, каквито бяха нашите деди? Достойни ли сме, можем ли? Аз смятам, че можем. И то не само защото носим кръвта на дедите си, а и защото ние сме достойни хора в униформа". Това каза началникът на отбраната генерал Константин Попов днес, 7 ноември, на тържественото отбелязване на празника на 61-ва механизирана бригада. „Вие сте достойни наследници на гордите и смели български герои и затова съм убеден, че на бригадата предстоят бъдещи победи", заяви генерал Попов. Той връчи на кмета на град Казанлък Галина Стоянова урна с пръст от историческия връх Каймакчалан и подчерта символиката и значението на този акт, с който в града се пренася частица от славната българска история.

Постоянният секретар на отбраната д-р Добромир Тотев поздрави военнослужещите от 61-ва бригада и им пожела много бъдещи успехи. „Уверявам Ви, че ръководство на Министерството на отбраната стои зад Вас и прави всичко възможно за издигане на статута на българския воин. Работим упорито за създаване на по-добра работна среда чрез модернизация на въоръжените ни сили", каза още постоянният секретар на отбраната.

По време на тържественото събрание-концерт в Казанлък беше валидирана и пощенска марка „100 години Велик е нашият войник". На събитието присъстваха още командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, началникът на Военната академия „Г. С. Раковски" генерал-майор Тодор Дочев, командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Груди Ангелов, председателят на парламентарната Комисия по отбрана Михо Михов, кметът на град Казанлък, ветерани и граждани.

По-късно днес бяха поднесени цветя пред Паметника на 23-ти пехотен Шипченски полк и беше открита реновирана зала за хранене във войсковия район на 61-ва бригада в Казанлък.

Честванията по повод празника на бригадата започнаха с Ден на отворени врати на Гарнизонен учебен център „Тюлбето", където бяха демонстрирани съвместни действия при антитерористична операция от военнослужещи от 61-ва механизирана бригада и представители на областна дирекция „Полиция" - Стара Загора. Посетителите наблюдаваха статичен показ на въоръжение и техника, както и динамичен показ, включващ стрелби с различни видове оръжия и водене на наблюдение от въздуха с разузнавателен безпилотен летателен апарат.

Честванията на 24-та годишнина от създаването на 61-ва механизирана бригада ще завършат с празничен концерт на Военния духов оркестър на военното формирование и хорови състави от Казанлък от 17.30 ч. на площад „Севтополис", както и с прожекция на филм за бригада.