Нов завод отваря 100 работни места в Шумен
Нов завод отваря 100 работни места в Шумен / Dariknews.bg

Нов завод за изделия от електролитна мед ще бъде изграден в Шумен. Това съобщи за Dariknews.bg заместник-председателят на УС на Българо-турската стопанска индустриална камара Венцислав Венков.

Заводът ще бъде част от турската фирма „Сакуйсан", която е най-големият производител на изделия от електролитна мед в Турция.

Фабриката ще бъде разположена на терен от 70 декара западно от комбината на „Алкомет" АД. Близостта не е случайна, тъй като именно председателят на Надзорния съвет на компанията Фикрет Индже е препоръчал Шумен на колегите си. В заводи на фирмата в Турция пък работели български изселници, които впечатлили ръководството с квалификацията, и това допълнително привлякло инвеститорите.

В новия завод ще се преработена медна руда от Пирдоп, като от нея ще се произвеждат кабели, жици и други материали от мед. Методът на работа ще бъде студено изтегляне и не се предвиждат металургични дейности като обработка на руда и претопяване на метал.

Очаква се новият завод да заработи след една година, като първоначално в него ще работят около 50 души, а когато бъдат пуснати маскималните мощности на фабриката, персоналът ще се увеличи на 100 работника.