Наличностите на кръв в търновската болница намаляват, търсят се кръводарители
Наличностите на кръв в търновската болница намаляват, търсят се кръводарители / Sofia Photo Agency, архив

Наличностите на кръв и кръвни продукти в Отделението по трансфузионна хематология на великотърновската болница са намалели и ръководството на лечебницата отправи призив към желаещите да дарят кръв.  Акцията ще се проведе между 10 и 14 октомври, от 8:00 до 13:00 ч., на място в болницата, уточняват от стационара.

Въпреки намалените наличностите на кръв и кръвни продукти, лечението на пациенти не е и няма да бъде преустановено, а се търсят различни форми за привличане на повече доброволни кръводарители, уверяват от МОБАЛ.  От болницата напомниха, че минималния срок между две кръводарявания е поне 60 дни.

Кръводарителите трябва да са здрави /да не приемат медикаменти/, хапнали и отпочинали и да представят документ за самоличност.  Дарителите получават подкрепителна закуска и съгласно чл. 157 ал. 1 т. 2 от КТ и чл. 50 ал. 1 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските имат право на 2 дни платен служебен отпуск.

За деветмесечието на 2016 г. дарилите кръв в ОТХ при МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” са 1753-ма на брой. Доброволните кръводарители са 328 или 1/5 от всички дарили /срещу 332 за същия период на м.г./. Редовните кръводарители или дарилите повторно кръв в рамките на интервал, не по-голям от 2 години, са 882-ма /срещу 893 –ма за същия период на м.г./.

Дарилите за първи път кръв за деветмесечието на 2016 г. са 312 души, т.е. 18% от всичките 1753-ма дарители. От здравните заведения в областта най-много се извършват в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов”. Най-голям е делът на вътрешните отделения - гастро - ентерологично и хематологичния сектор.