Ирина Бокова приветства връчването на Нобеловата награда за мир на президента на Колумбия
Ирина Бокова приветства връчването на Нобеловата награда за мир на президента на Колумбия / Guliver/Getty Images

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова приветства връчването на Нобеловата награда за мир за 2016 г. на президента на Колумбия Хуан Мануел Сантос Калдерон, предаде ТАСС, като се позова на изявление на базираната в Париж организация.

Президентът на Колумбия получи Нобеловата награда за мир

"Решението на Нобеловия комитет да отбележи усилията на президента Хуан Мануел Сантос и историческата инициатива на Колумбия за постигане на мир е мощен призив към обединение в името на мира на всички континенти и в целия свят", се казва в декларацията.

Бокова подчертава, че "в Колумбия, изтерзана от половинвековна война, потоци бежанци и огромни страдания, тази награда сочи, че постигането на мир е възможно".

Носители на Нобеловата награда за мир в последните десетилетия

"Тази награда отдава дължимото и на мъжеството и упоритостта на президента Сантос, а също и на всички, които се стремят да градят мир всеки ден, крачка след крачка да лекуват раните на своята страна в семействата и общините. Това е послание на надежда и призив към всички страни отново да потвърдят привързаността си към мира", отбелязва Бокова.
"ЮНЕСКО поддържа народа на Колумбия и като никога е изпълнена с решимост да помогне на колумбийците да вървят напред", уверява тя.

Източник: БТА