Три пъти са се увеличили доброволните отряди в Кърджалийско за една година
Три пъти са се увеличили доброволните отряди в Кърджалийско за една година / netinfo

Три пъти са се увеличили за една година доброволните формирования в област Кърджали, стана ясно по време на семинар за дейността на отрядите, който се проведе в голямата зала на областната администрация.

До момента в област Кърджали са създадени 6 доброволни отряда, миналата година по същото време бяха само 2, оповести комисар Сергей Заимов. По думите му пионери в доброволчеството са община Кирково, а единствената община, която все още не разполага с такова формирование е Кърджали.

Семинарът бе открит от заместник областният управител Румен Младенов. Ръководството на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, представители на районните служби и общините обсъдиха участието на доброволците в преодоляването на кризи, материално-техническото обезпечаване и обучението им, правата, задълженията и взаимодействието им с институциите.

Стана ясно, че дейността на доброволците е осигурена финансово, /на две места вече се изплащат първите възнаграждения/, предвидени са и други облекчения. „С промените в Закона за защита при бедствия е заложено да има три типа противопожарни служби – професионални, смесени и доброволни, което означава, че доброволците ще играят важна роля за стабилността на системата”, изтъкна комисар Заимов.