Премиерът Борисов даде ултиматум на шефа на РДВР Русе
Премиерът Борисов даде ултиматум на шефа на РДВР Русе / netinfo

Премиерът Бойко Борисов даде срок от един месец на шефовете на областни дирекции на МВР в пет града да намалят контрабандата. Ако това не се случи, началниците ще бъдат уволнени, закани се министър-председателят.

Премиерът взе изненадващо участие във форум на цигарения бизнес в столичен хотел, на който присъстваха и висши полицаи. Именно там и във връзка с контрабандата на цигари премиерът заяви, че ще се потърси обяснение от шефовете на областните дирекции на МВР в Перник, Хасково, Пловдив, Пазарджик и Русе. Там резултатите по отношение на контрабандата не са задоволителни и в тази връзка премиерът даде едномесечен срок на шефовете на областните дирекции на МВР в тези райони да ги подобрят и да намалят контрабандата. Ако това не се случи до един месец, премиерът гарантира, че тези шефове ще бъдат сменени.

"Надявам се професионалното ръководство на МВР да потърси обяснение от Перник, Хасково, Пловдив, Пазарджик и Русе, защото те са на 8.1 на сто, а всички останали - Добрич, Плевен, Бургас, Варна, Стара Загора, Ямбол, София, Шумен са с 4 процента. С една дума: приведем ли първите четири-пет града да не са с 8 на сто, а да отидат на нивата от другите градове, на следващата среща ще имаме 4-5 процента. Така че директорите ги извикайте и да дадат обяснение и един месец срок. Видяхте на тези, на които им дадохме срок, какви са сега резултатите", каза Борисов.

Министър-председателят допълни, че след затягането на контрола на българско-турската граница съвместно с Европейската агенция за гранична и брегова охрана това ще доведе до допълнително намаляване не само на мигрантския поток, но и на контрабандата в нашата страна.