Омбудсманът Мая Манолова предлага закриване на интернатите преди приемане на Закона за детското правосъдие
Омбудсманът Мая Манолова предлага закриване на интернатите преди приемане на Закона за детското правосъдие / БГНЕС, архив

Омбудсманът на България Мая Манолова ще поиска да бъдат закрити специализираните възпитателни училища - интернати в страната преди приемането на Закона за детското правосъдие. Това съобщи националния омбудсман в Сливен след проверка в социално-педагогическия интернат "Христо Ботев" в село Драгоданово.

Публичното обсъждане на закона ще се проведе на 10 октомври, след което ще бъде внесен за обсъждане в парламента, уточни Манолова.

Повторната проверка в интерната в Драгоданово показва още по - лоши условия за живот. „Децата нямат лични пари. Почти са без храна. Материално-техническата база е още по-занемарена. Нови случаи на сексуално насилие. Последният е от лятото, момичето и в момента е в интерната с психични увреждания. Някой от тях извършват сексуални услуги срещу сумата от 5 лв. Няма нормален учебен процес", коментира Манолова.

От 32 настанени в интерната в Драгоданово деца, 6 били „в бягство", а от 26-те обитаващи дома, петима били под 14 години. Наскоро в специализирано звено „Майка и бебе" от интерната е било приведено бременно момиче. Екипът в интерната е нов, с нов директор и персонал, който по думите на Манолова работи по „нов метод" . Персоналът на дома се опитал да не допусне проверяващите.

В България 250 деца са настанени в шест специализирани интерната, издръжката на едно дете за година е 10 хиляди лева. След закриването на интернатите част от децата ще могат да се върнат по домовете си, а на други да се окаже помощ и подкрепа. Омбудсманът заяви, че ще препоръча работните места на кадрите, в тези институции да бъдат запазени.