„Предприемачи на бъдещето“ стартира в Северозапада
„Предприемачи на бъдещето“ стартира в Северозапада / Офис Владимир Уручев

Евродепутатът Владимир Уручев и Джуниър Ачийвмънт - България  стартираха съвместен проект в подкрепа на младежкото предприемачество в 5 града на страната – Враца, Видин, Монтана, Перник и Смолян. Проектът „Предприемачи на бъдещето“ ще подкрепи участието на ученици и учители от тези райони в програмата „Учебна компания“ на JA България.

Неслучайно започваме мащабния проект „Предприемачи на бъдещето“ със Северозапада, Родопите и Перник, защото искаме да oтключим скрития потенциал на тези региони чрез младите хора, които живеят там. Предприемачеството е състояние на духа присъщо на младите и трябва да бъде открито и насърчавано от най-ранен етап. Вярвам, че ако повече млади хора стартират собствен бизнес, това би ги задържало по родните им места и възродило тези региони.

Ето защо, заедно с Джуниър Ачийвмънт България - организация-лидер в предлагането на съвременни програми по предприемачество и бизнес, стартираме програма „Учебна компания“ в училищата от Видин, Враца, Монтана, Перник и Смолян.“ – каза евродепутатът Владимир Уручев и допълни: „А към учителите, които днес са с нас и поеха предизвикателството заедно с учениците си да създадат иновативни старт-ъп компании, ще завърша с една мисъл на Алберт Айнщайн: “Креативността е заразна! Предай я нататък!”

Целта на проекта „Предприемачи на бъдещето“ е да развие предприемаческата култура, инициативността и желанието за стартиране на собствен бизнес у младежите на възраст 16-18 г. в петте уязвими области. Това ще се случи чрез участие на учителите и техни ученици в програмата „Учебна компания“ през 2016/2017 година и в поредица от интерактивни събития, организирани отJA България и офисите на евродепутата Владимир  Уручев.

Директорът „Оперативни дейности“ на JA България, Вера Петканчин сподели: „Казват, че днешните проблеми не могат да бъдат решени със старото мислене, което ги е породило. Много се радваме, че в лицето на г-н Владимир Уручев намираме партньор, който разбира това и е готов да подкрепи иновациите в образованието. За нас образованието по предприемачество е ключът към изграждане на нови по дух хора с нов начин на мислене и промяна на нерадостната траектория със загубата на човешки потенциал в областите извън четирите най-големи града на България. Призоваваме местния бизнес в петте областни града, част от проекта, да ни съдейства в процеса на работа на ученическите стартъпи, като се включи с менторство и така направи процеса максимално насочен към практиката.

След обучението този уикенд всички включили се учители ще бъдат поканени да водят свои ученици в създаването и управлението на учебна фирма, по модела на JA. Предстоят работилница и креативен лагер, работа с ментори, регионални състезания и представяне на разработените бизнес идеи в рамките на Младежкия стартъп форум „Изгряващи звезди“ през юни 2017 г., където младите предприемачи ще се състезават за приза „Най-добра учебна компания на България“ и за специалната награда на Владимир Уручев – „Млад предприемач“, която включва пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент за екипа-победител.