Световноизвестни учени и високотехнологични семинари за международна научна конференция в МУ-Плевен
Световноизвестни учени и високотехнологични семинари за международна научна конференция в МУ-Плевен / dariknews.archive

От 10 до 15 октомври 2016 г., за първи път в 5-дневен формат, в Телекомуникационния център на МУ-Плевен ще се проведе новото издание на традиционния младежки научен форум ХІV Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари. Под мотото "Cultivating a New Era" („Отглеждайки нова епоха") програмата на събитието включва разнообразни и атрактивни инициативи с акцент върху най-новите постижения в областта на медицината и иновативните подходи в медицинското образование, наука и практика.

Тази година е рекорден броят на участниците, които са се регистрирали за международния младежки форум. Общият им брой е над 340, а сред тях има чуждестранни гости от Китай, Русия, Украйна, Ирландия, Словения, Турция и Полша. От МУ-Плевен ще вземат участие 260 студенти и преподаватели, като има и представители от медицинските университети в София, Варна и Пловдив.

За втора поредна година конференцията ще стартира с „Есенно училище по иновации в медицината", на следните теми:

• 10 октомври 2016 г. - „Проблеми при възрастни пациенти с конгенитално сърце", с модератор проф. д-р Цветомир Луканов, Началник отделение по Детска кардиохирургия към катедра "Кардиохирургия" при Университетска болница Хайделберг, Германия, и с участието на водещи специалисти-кардиолози от МУ-Плевен и гр. София.

• 11 октомври 2016 г. - „Транслационна медицина - основни концепции, подходи и методи", с модератори проф. д-р Амир Шахзад, Президент на Европейско дружество по транслационна медицина (EUSTM) и проф. Готфрид Кьолер, Почетен Президент на Австрийско дружество по транслационна медицина (ASTM).
Официалната церемония по откриването на конференцията е на 11 октомври, вторник, от 16.00 ч със специален гост проф. д-р Робърт Холоуей, д.м.н. от Института по роботика към Болница Флорида, САЩ, Доктор хонорис кауза на МУ-Плевен, който ще изнесе академична лекция на младежката аудитория.
Високотехнологичният профил на МУ-Плевен ще бъде затвърден с провеждането на две изключително интересни за студентите събития:
• Семинар „Високотехнологична медицина и опитът на Медицински университет - Плевен" на 12 октомври, сряда, от 9.30 ч в зала „Амброаз Паре" с демонстрация в реални условия на 3D медицинска маса за виртуални дисекции, която позволява проучване на всякакъв вид медицински изображения от предклиничната и клинична практика чрез автоматично генериране в 3D формат и пространствено детайлизиране на обекта за обучителни, диагностични и терапевтични цели. На участниците ще бъде предоставена възможност за непосредствено запознаване с високотехнологичното устройство чрез работа с реални клинични случаи. Ще бъде излъчена и 3D Хирургия на живо.
• Работна среща „Лапароскопски методи в хирургията, акушерството и гинекологията", в хода на която младите учени ще работят в малки групи и в екип с модератор и медицинска сестра, упражнявайки своите лапароскопски умения на бокс-тренажор и виртуален симулатор. Работната среща ще се проведе под модераторството на доц. д-р Добромир Димитров, д.м. и д-р Лъчезар Танчев, д.м.

В програмата на конференцията, на 13 и 14 октомври 2016 г. (четвъртък и петък), са включени лекции на видни представители на медицинската наука у нас и в чужбина, сред които се открояват имената на:

• Проф. д-р Кипрос Николаидес, ръководител на Център по фетална медицина към King's College Hospital в Лондон и един от основоположниците на феталната хирургия в световен мащаб, който ще проведе вътреутробна операция, излъчвана на живо чрез телевръзка между операционната и конферентната зали на 13 октомври 2016 г. (четвъртък).

• Д-р Петя Чавеева, д.м., сертифициран специалисти по Фетална медицина от школата на проф. Николаидес и автор на първата у нас вътреутробна операция при фетална диафрагмална херния, извършена през 2014 г. Д-р Чавеева ще се включи с разяснителна дискусия върху излъчената хирургическа интервенция.

• Д-р Кеничиро Хасуми, Токио, Япония, основател на Международна изследователска фондация Хасуми - България и Доктор хонорис кауза на МУ-Плевен, ще представи на 14 октомври 2016 г. академична лекция на тема: „Нов подход за потискане на CTL имунния толеранс след индукционно лечение с HITV (човешки инициирана терапевтична ваксина)". Д-р Хасуми е пионер в изследването и приложението на терапевтични противоракови ваксини чрез инжектиране на култивирани автоложни дендритни клетки за стимулиране на терапевтичен имунен отговор при онкологични заболявания. В хода на научната сесия на тема „Имунология и рак", със свои проучвания в областта на имунотерапия на рака ще се включат проф. д-р Дийн Ман от катедрата по Патология в Университет Мериланд, Балтимор, САЩ, и проф. д-р Милчо Минчев от Национална специализирана болница за активно лечение по хематологични заболявания, София, България.

• Роналд Харви, стипендиант по програма за образователен обмен Фулбрайт и Доктор по психология на общността в Университет ДеПол, Чикаго, САЩ, ще изнесе лекция на тема: „Ролята на социалното подпомагане и жилищното настаняване за поддържане на трезвост след лечение на зависимост от наркотични вещества и алкохол" на 13 октомври 2016 г. Понастоящем, Роналд Харви работи по проект на програма за социална рехабилитация след приключване на лечението на наркозависими в България.

• Проф. д-р Димитър Господинов, д.м.н., ръководител сектор „Дерматология и венерология", МУ-Плевен, и член на Ръководството на Българско дерматологично дружество, ще запознае участниците с новостите в подхода и лечението при Сарком на Капоши на 14 октомври 2016 г.
За повече информация можете да посетите официалния уебсайт на конференцията: http://mdsc.mu-pleven.bg.