Между 8 и 12 % увеличение на заплатите искат синдикалисти
Между 8 и 12 % увеличение на заплатите искат синдикалисти / dariknews.bg

Заплатите в реалния сектор трябва да се увеличат между 8 и 12% през 2017 г. За това се обяви в Шумен президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той отбеляза, че месечно на член от семейството са нужни 562 лв. .
Издръжката на живот не е по джоба на българина, каза Димитров и допълни, че едва 20% от хората постигат този доход. 60% от българите са под тези нива, сочат данните на КНСБ.

Има крещяща нужда от увеличение на доходите, заяви Димитров, като посочи, че те са причината 40-50 ниляди души да напускат трайно България всяка година.

За да има устойчивост на работната сила, нивото на масовите доходи трябва да достигне 1000 лв., каза президентът на КНСБ.

Той обяви, че вече са постигнати 223 млн.лв. допълнителни средства за образование, с които ще се гарантира увеличението от 10% на учителските заплати.

От синдиката настояват в новия бюджет да бъдат заложени допълнителни 28 млн.лв. за завишаване заплатите на работещите в спешна помощ и медицинските центрове.

Нужно е и 260 млн.лв. в бюджета на Здравната каса за увеличение на заплатите в болниците и доболничната помощ.

КНСБ настоява за по-високи възнаграждения в сферата на културата . Предстоят разговори с финансовия министър Владислав Горанов, за да се договорят тези параметри в новия бюджет преди внасянето му в Народно събрание.

Екипът на КНСБ е в Шумен за реализацията на проект „Достоен труд за доставчиците и подизпълнителите на мултинационалните компании". Димитров обясни, че в него са включени към 400 компании, като с представителите им ще се разговаря за ново отношение и стандарти към работнициге, обучения и подобряване условията на труд.