Министър Красен Кралев победителите на Световното по канадска борба в Благоевград
Министър Красен Кралев победителите на Световното по канадска борба в Благоевград / Снимка: Община Благоевград

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев посети Световното първенство по канадска борба, което се провежда от 4 до 9 октомври в Благоевград. Той изгледа финалите на лявa ръка за хора с увреждания. В първите два дни от първенството бяха борбите при юношите и девойките, в четвъртък и петък се състезават хората с увреждания и ветераните, а в събота и неделя - мъжете и жените.

"Днес е специален ден от първенството, защото се състезават хора с увреждания. Канадската борба e спорт, който е достъпeн за голяма част от хората с увреждания, той показва най-добре, че спорта е за всички. Над 100 пара спортисти тренират в Българската федерация по канадска борба, затова тази година нашето министерство за първи път отпусна сериозна сума за подпомагането им. Трябва да направим спорта достъпен за колкото се може повече хора с увреждания", каза министър Кралев.

Министър Красен Кралев победителите на Световното по канадска борба в Благоевград
netinfo

През 2016 година Mинистерството на младежта и спорта фиансира Българската федерация по канадска борба по Програма за развитие на спорта за хора с увреждания със 100 000 лв. През тази година по програмата за първи път се финансират още три федерации извън Българска паралимпийска асоциация и Спортна федерация на глухите - Българска федерация по баскетбол, Българска федерация по гребане и Българска федерация по конен спорт.

Министър Кралев участва в награждаването на победителите в различните категории за хора с увреждания. Българските спортисти спечелиха 4 златни, 6 сребърни и 5 бронзови медала. Със злато се окичиха Ангелина Кръстева, Ася Бурова, Емилия Стоянова и Марин Пейчев.

Министър Красен Кралев победителите на Световното по канадска борба в Благоевград
netinfo

Президентът на Българската и Световната федерация по канадска борба WAF Асен Хаджитодоров връчи на министър Кралев златния орден на световната организация за заслуги към развитието на спорта в страната. Министър Кралев определи организацията на първенството от страна на БФ по канадска борба и Община Благоевград като отлична. Близо 1300 спортисти от 60 държави участват в Световното първенство по канадска борба.