Уилям Шекспир е една от най-популярните исторически личности, но никой не знае точно кога е роден. Знае се, че е кръстен на 26 април 1564 година и вероятно е роден няколко дни по-рано. Но няма никакви доказателства за това твърдение.

Градчето, в което е роден е Стратфорд на Ейвън, намира се на около 160 километра от Лондон и е било търговско градче. Уилям е третото дете на Джон Шекспир, търговец на кожи и Мери Ардън. Уилям имал 2 по-големи сестри Джоан и Джудит и три по-малки братя Гилбърт, Ричард и Едмънд.

Не съществуват официални документи за образованието на Шекспир, някой смятат, че е посещавал местното училище, където се преподавали основни предмети като четене и писане.

Театър "Глобус" се готви за 400-годишнината от смъртта на Шекспир

Тази липса на информация обаче води доста историци на мисълта, че Уилям Шекспир не е истински човек и, че всъщност не е съществувал.

Той се жени се за Ан Хатъуей на 28 ноември 1582-ра година. Тогава Уилям е бил на 18, а Ан на 26, не след дълго им се ражда и дъщеря - Сузана. Две години по-късно им се раждат и близнаци Хамнет и Джудит.

Шекспир е имал извънбрачен син, твърди историк

След раждането на близнаците отново има 7 годишно информационно затъмнение, никой няма солидни доказателства какво той е правил в този период, само спекулации.

Но пък има доказателства за 1592-ра, когато Шекспир е изкарвал прехраната си като актьор и писател в Лондон. Освен, че ги създавал и играел в тях, той бил и продуцент и мениджър на трупа. След короноването на Крал Джеймс 1-ви трупата си сменя името на "Кингс Мен" и по всичко си личи, че тогава труда на Шекспир се е продавал като популярна литература.

Към края на века 15 от 37-те му пиеси били публикувани, а градски записи сочат, че тогава си е купил и втората най-голяма къща в Стратфорд за семейството си, които рядко посещавал защото пътят отнемал 4 дни с карета.

Шекспир и партньорите му успяли да построят и собствен театър до брега на Темза, а през 1605-та година Шекспир инвестирал в недвижими имоти близо до Стратфорд. Освен творец той е бил и предприемач, а доходите от инвестицията му в имоти, му позволявала да пише пиесите си спокойно.

Шекспир бил почитател на ... марихуаната

Ако изключим "Ромео и Жулиета", първите му пиеси били исторически, които драматизирали деструктивните резултати от слаби и корумпирани лидери. През ранният си период пише и няколко комедии.

В периода след началото на XVII век започва да пише популярните си трагедии "Хамлет", "Отело" и "Макбет".

Според мнозина се смята, че Уилям Шекспир е умрял на рождения си ден - на 23 април 1616 година, но повечето историци смятат, че това е мит. Записи от местната църква показват, че е умрял на 25 април. В завещанието си оставя по-голямата част от богатството си на най-голямата си дъщеря Сузана.

Уилям Шекспир продължава да бъде една от най-мистериозните личности в историята. Много историци не мислят, че дори е съществувал и смятат, че това е просто творчески прякор на друг творец. Една от най-големите причини за това е, че е някак трудно да повярваме, че едни от най-великите литературни творби писани някога са сътворени от някого, който е бил научен само как да чете и пише, без специално или задълбочено образование.