Разнообразна програма на международния литературен фестивал
Разнообразна програма на международния литературен фестивал / Дарик Русе, архив

Литературният фестивал Русе е уникален за града и региона не само със силното международно участие, което се разраства през всяка следваща година, но и с разнообразието на представяните събития. За деветото си издание фестивалът ще представи творци и творби от Австрия, Германия, Гърция, Испания, Молдова, Полша, Румъния, Унгария и разбира се България. Фестивалът поставя акцент върху внимателно подбраната литература – всички гости са лауреати на престижни конкурси, като включително ще гостува Каролина Шути - носителка за 2015 г. на Наградата за литература на Европейския съюз.

Характерно за Литературния фестивал Русе е стремежът да е отворен не само за литература, но и други форми на изкуство. През тази година той ще включи няколко прожекции, концерт с музика за деца и три изложби, сред които несъмнено се откроява възможността да се докоснете до света на една от централните фигури за дадаизма - Тристан Цара чрез рисунките на Анри Матис, Андре Масон и Ханс Арп. Следвайки своята мисия да разширява познанията за Елиас Канети, фестивалът ще представи втория том на неговите „Записки“, в който са събрани най-съкровените му мисли. Най-малките ще се насладят на необикновен концерт в суинг ритъм и изложба на детски корици на книги и илюстрации.

Ето и програмата за 8 и 9 октомври:

8 октомври

16:00

Дом Канети

Изложба на корици и детски илюстрации от Испания и Португалия

Заедно с Институт Сервантес - София Международно дружество Елиас Канети ще покаже корици на книги и детски илюстрации от Испания и Португалия. Ще бъдат изложени корици от компанията за графичен дизайн „Естрада Дизайн“(Испания), които изразяват новаторската мисъл в рекламния подход. Кориците вече са били представяни в Музея на дизайна и модата (Лисабон), Арт Базел (Маями), Музеят “Гугенхайм” (Билбао). Детските илюстрации представляват едно пътуване назад във времето – към детството, игрите, към скъпи емоции, хора и пейзажи. Художници на илюстрациите са Катарина Собрал (Португалия) и Исидро Ферер (Испания).

17:00

Дом Канети

Четене с Цветанка Еленкова – „Увеличение четиридесет“

Модератор: Мира Душкова

Цветанка Еленкова е родена през 1968 г. Публикувала е пет поетични сборника и две книги с есета – „Времето и връзката“ и „Български фрески: празник на корена“. Поезията й е преведена на 13 езика. Два нейни поетични сборника са издадени на английски – „Седмият жест“ и „Изкривяване“. Произведения на Еленкова са публикувани в списанията Absinthe, MPT, Orient Express, Poetry Review, The Massachusetts Review. Редактирала е антологията „В края на света: съвременна поезия от България“. Преводът й на „Слова за Шива“ е номиниран за Националната награда „Христо Г. Данов“. В Русе авторката ще представи последния си поетичен сборник „Увеличение четиридесет“ (2016 г.). Редакторът на сборника Яна Букова пише за него: „Това е едно изследване в дълбочината на нещата – фотоувеличението прониква през епидермисния слой на действителността и открива скрити сродства, плаващи смисли, асоциативни пластове на знание.“

 

18:00

Дом Канети

Аркайц Кано – литература от страната на баските

Модератор: Светлана Кирова

Аркайц Кано, роден в Ласарте през 1975 г., е завършил право в университета в Страната на баските. Обикновено работи като сценарист на радио, телевизионни и комедийни предавания. Превел е на баски произведения на Ханиф Курейши, Пол Остър и Алън Гинзбърг. Кано често участва в пърформанси, като съчетава различни видове изкуство – литература, музика и др. Книгите му са преведени на девет езика, включително английски, немски и руски. Автор е на две стихосбирки, на две книги с разкази и на четири романа.  Последният – „Туист“ (2011) е носител на Испанската награда на критиката и на наградата Еускади. В Русе ще бъде представен българският превод на този роман от издателство СМОЛ СТЕЙШЪНС ПРЕС.

 

9 октомври

11:00

Дом Канети

Четене с Ирина Некит – Българо-румънска лирика, меняща се във времето

Модератор: Мира Душкова

Българо-румънско-молдовската поетеса Ирина Некит е родена през 1962 г. в Антонещ, Молдова. Има висше образование по масова комуникация. Гради кариера като журналист на свободна практика, след като завършва своето следване. Редовно сътрудничи на литературните издания „Литература и изкуство“ и jurnal.md. Последните й проекти са базирани на задълбочените й изследвания сред обикновените хора, които променят хода на източноевропейската история. В резултат Некит издава томовете с есета „Женска демокрация“ и „Жената като фактор на стабилността в зоните на конфликт“. В Русе авторката ще представи избрани свои поетични творби.

16:00

Дом Канети

Суинг ритми за четящи младежи  от група “Muckemacher”

Тази година музикалната програма за най-младата част от публиката – децата на възраст между 4 и 104 години, ще бъде представена от групата Muckemacher. Двамата берлински музиканти Верена Рот и Флориан Ерлбек са създали и утвърдили своя музика за деца, която включва стилове като рокстеди (наследник на ямайския стил ска и предшественик на регето) и латиноамериканска музика, комбинирана с фънк, афробийт, дъб, рап и бийт бокс. Muckemacher е техният последен музикален проект, стартирал през 2013 г. с цел да се предложи лека алтернативна музика за деца с лесни за запомняне текстове. До момента музикантите са издали два албума – „Дигидиги Бамбам“ (2014 г.) и „Кукуруку“ (2016 г.). Освен че дава на публиката уникално преживяване, музикалното дуо „учи“ своите слушатели на няколко немски думи, които със сигурност ще бъдат запомнени.

Групата ще има концерт и във Велико Търново на 15-ти октомври. Мястото е клуб „ТАМ“.

 

18:00

Дом Канети

Откриване на изложба – „Поляци и германци. История на диалога“

 

Тази година бе отбелязана 25-годишнината от Договора за добросъседство и приятелски отношения между Полша и Германия, който бе подписан на 17 юни 1991 г. По този повод изложбата разказва за поляците и германците през 20 век, за пътя, който са изминали от войната и от враждебността през помирението към партньорство и сътрудничество в Европа. Експозицията онагледява спецификата на полско-германския диалог, гъстата мрежа от контакти – културни, икономически и чисто човешки, но се спира и върху теми от съвместното сътрудничество, които все още изискват диалог. В Русе изложбата ще бъде открита от директора на Полския институт в София д-р Ярослав Годун и от председателката на Международно дружество Елиас Канети – проф. Пенка Ангелова.