Говорителят на ЦИК Цветозар Томов коментира, че има странни и некоректни записи в доста подписки - например починали хора. Това каза той относно процедурата за събиране на подписи на хора, подкрепящи регистрацията на партии, коалиции, инициативни комитети за участие в изборите и информационно-разяснителната кампания по въпросите на националния референдум на 6 ноември 2016 г.

"Не искам да приемам, че подписването в такава подписка крие някакви рискове за здравето. Вероятно причината да се появят там е друга", отбеляза той пред NOVA.

Рекордните 21 кандидати в битка за „Дондуков" 2 (СНИМКИ)

"По принцип има смисъл в идеята, когато човек, партия, инициативен комитет отиде на избори, да има някакви доказателства за това че е популярен и се приеме от гражданите. Друг е въпросът дали това е най-уместният начин да се провери това", каза Томов.

СНИМКИ: КАК ИЗГЛЕЖДАТ КАНДИДАТИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ

„Гражданите, които се проверяват на сайта на ЦИК, ако установят, че личните им данни са използвани неправомерно, могат да се обърнат със сигнал или жалба до Комисията за защита на личните данни. Ако се обърнат към ЦИК, ние ще препратим техния сигнал на комисията, защото тя е компетентният орган", поясни Томов.

Новото в бюлетината е, че най-отдолу ще има квадратче „Не подкрепям никого". Вотът в това квадратче ще се брои за действителен глас и няма да се отрази в процентите на кандидатите.

„Според мен няма да има драматичен ефект от това нововъведение. Тоест избирателната активност няма да се различава рязко", коментира говорителят на ЦИК.

Кой с кой номер ще е в бюлетината за президентския вот (СНИМКИ)

Във връзка със слуховете, че ще има глоби за тези, които няма да отидат да гласуват на изборите, той уточни, че те са неверни.

снимка: БГНЕС

Източник: Nova.bg