Заместник-министър Нанков: След година Габрово ще придобие нов облик
Заместник-министър Нанков: След година Габрово ще придобие нов облик / МРРБ

Адмирации, че бяхте пионерите в Габрово и превъзмогнахте страховете и манипулациите, свързани със съмненията относно реализацията на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. С тези думи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков се обърна към собствениците на апартаментите на първия саниран жилищен блок в Габрово.

Сградата, намираща се на улица „Спортна" 3 в града, бе официално открита с водосвет от заместник-министър Нанков, кмета на община Габрово Таня Христова, областния управител Николай Сираков и десетки жители.

В обновяването на жилищния блок с 45 апартамента, в които живеят 126 души, са вложени над 900 хил. лв. Подменени са дограмата, ел. инсталацията в общите части, монтирано е енергоспестяващо осветление, нова система за мълниезащита, топлоизолация по стените и таваните. На сградата е изършено и частично конструктивно укрепване.

Заместник-министър Нанков поздрави екипа на общинската и областната администрация за активната дейност и оказаната подкрепа на собствениците и сдруженията. Той информира, че в града по програмата ще бъдат обновени общо 37 жилищни блока, като по 15 в момента се извършат строително-монтажни и ремонтни дейности.

Николай Нанков отбеляза, че ползите за собствениците след изпълнението на дейностите по програмата са намалени сметки за енергия, по-голям уют и самочувствие от качествено изпълнените мерки за повишаване на енергийната ефективност. „Очаквам след година Габрово да придобие нов облик заради реновирането на одобрените за участие в програмата сгради", каза още той.

Изпълнихме поетия през 2014 година ангажимент да разработим и стартираме програма за енергийна ефектиност и да осигурим финансовия ресурс за нейното изпълнение, напомни Нанков, допълвайки че и други сгради ще имат възможност да кандидатстват и да бъдат одобрени по програмата през настоящата и следващите две години.

Той съобщи, че до момента са сключени 2018 договора с Българската банка за развитие за извършване на строително-ремонтните работи, като по почти 1900 сгрди в страната се извършват различни по вид дейности. Интересът продължзва да е голям, като първенци по програмата са общините Бургас, Благоевград, Хасково и София.

Заместник-министър Нанков: След година Габрово ще придобие нов облик
netinfo