Русия отрича тайни сделки за избора на генерален секретар на ООН
Русия отрича тайни сделки за избора на генерален секретар на ООН / Guliver/Getty Images

Русия не е сключвала никакви тайни сделки в хода на изборите за нов генерален секретар на ООН, увери днес постоянният представител на страната в световната организация Виталий Чуркин, цитиран от ТАСС.

По-рано през деня Съветът за сигурност на ООН официално предложи за поста Антониу Гутериш, като препоръча бившия португалски премиер на Общото събрание на ООН. Очаква се то да избере Гутериш следващата седмица с петгодишен мандат, който ще започне на 1 януари.

Кристалина Георгиева: Светът още не е готов жена да е шеф на ООН

През последната седмица в централата на ООН бе широко обсъждана появила се информация, че Русия се е съгласила да приеме бившия върховен комисар на световната организация за бежанците в замяна на поста заместник-генерален секретар по политическите въпроси, който е заеман от американеца Джефри Фелтман, отбелязва ТАСС.

Китай на свой ред, според същите слухове, може да получи длъжността заместник-генерален секретар за миротворческите операции, която традиционна е заемана от французин.

Съветът за сигурност на ООН единодушно подкрепи Антониу Гутериш

"В хода на дискусиите с различни кандидати, включително с Гутериш, ние проявихме заинтересованост към по-широко представителство във висшите ешелони на секретариата и това не е тайна", отбеляза руският постоянен представител в ООН.

"Вече говорихме публично за това, но не е имало никакви сделки под масата", подчерта той и допълни, че не са задавали никакви преки въпроси, нито са се давали каквито и да било обещания.

"Само Гутериш може да отговори" на въпроса кой трябва да стане първи заместник-генерален секретар на ООН, заяви лаконично Чуркин.

Той призна, че страната му се е озовала в "доста сложно положение" в процеса на избиране на новия генерален секретар на световната организация. "Искахме постът да бъде зает от представител на Източна Европа и той да бъде жена", припомни Чуркин. "В същото време трябва да отчетем факта, че имаше и други силни кандидати, и... ние не сме обещавали да блокираме всички, които не са от Източна Европа", отбеляза той.

Източник: БТА