Плевнелиев: Бокова и Георгиева се представиха изключително достойно
Плевнелиев: Бокова и Георгиева се представиха изключително достойно / Дарик Добрич

„Искам да благодаря на Ирина Бокова и на Кристалина Георгиева за изключително достойното им представяне в избора за генерален секретар на ООН”, заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти в курорта Албена. Той допълни, че по никакъв начин не е съгласен с тежките думи и драматизъм, хвърлянето на кал и обиди, с които бе натоварен днешния ден.

„Аз се гордея с представянето на двете достойни българки и искам да ги окуража да продължават да представят България на международната сцена”, посочи президентът. Той заяви, че не е съгласен, че ако Гутиереш е спечелил, то останалите са загубили, защото това не е олимпиада, в която се раздават медали.

Българският президент поздрави Антонио Гутиереш, определяйки го като дипломат от световна класа и успешен министър-председател, модернизирал и променил държавата си към добро. „Нека не бъдем балканци, а европейци и да отдадем заслуженото на този, който спечели, но и на двете български кандидатури”, каза президентът.

По думите му българското правителство не носи никаква отговорност, че два основополагащи принципа, на които се е разчитало, са били погазени. „Всички очаквахме да бъде жена и да бъде от Източна Европа. Не се случи нито едното, нито другото. Затова българското правителство няма никаква вина. Изборът на генерален секретар на ООН очевидно не е натоварен само с прозрачност и принципност. Има нещо много повече”, заяви президентът.

Плевнелиев подчерта, че не трябва да се измества фокусът от предстоящата кандидат-президентска кампания. „Кандидатите за президенти имат да отговарят на стотици стратегически важни въпроси. Необходими са дебати и отгови по същество. Българският народ чака да чуе кандидатите какво мислят кризата в Европа, за кризите в региона, за външната политика на България, за това как да се обогати българската демокрация. Ако следващият президент ще бъде избран в една изцяло негативна кампания на изкуствено противопоставяне на две големи българки, или на „ляво” с „дясно”, или на Левски с ЦСКА – българският народ не го заслужава това”, заяви президентът.

Росен Плевнелиев бе гост на откриването на Годишната среща на местните власти, която се провежда във ваканционно селище Албена.