Семинар за защита при бедствия, пожари и други извънредни ситуации
Семинар за защита при бедствия, пожари и други извънредни ситуации / Областна администрация - Видин

Във форума участваха представители на Главна и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и представители на доброволните формирования от област Видин.

„На доброволните формирования се възлага все по-голяма надежда като необходими и важни партньори на професионалните служби в преодоляването на критични и бедствени ситуации. Днешният форум има за цел да подпомогне общините при изграждането на доброволни формирования. Важно е да се повиши капацитетът на органите на централната и местната власт по отношение на превенцията, която е ключов елемент от Закона за изменение и допълнение на Закона за защита при бедствия (ЗИДЗЗБ)”.

С тези думи областният управител на Видин Момчил Станков се обърна към представителите на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, органите на реда и пожарната безопасност, доброволните формирования за защита при бедствия, пожари и други извънредни ситуации и към експерти от общини и държавни институции, които участваха в семинар за прилагането на ЗИДЗЗБ и произтичащите от него ангажименти на местната власт.

„Със Закона се засилва се ролята на областите управители и кметовете и съответно - на ръководените от тях съвети за защита при бедствия”, каза старши комисар Александър Джартов, директор на Дирекция „Критична инфраструктура, превенция и контрол” при ГД ПБЗН. Той посочи, че основната функция на тези съвети е да работят преди възникването на бедствия – в дейности по превенция и готовност, към които трябва да бъдат привлечени експерти, компетентни  по съответните рискове – наводнения, горски пожари и други. Старши комисар Джартов обърна специално внимание на въведения механизъм за споделяне на информация на всяко от нивата на управление, заложен в изготвянето на областните и общинските програми за намаляване на риска в съответствие с Националната стратегия и план за защита при бедствия.

„Ресурсът, който може да помага в тези дейности, е населението. Идеята е да се разчита на една голяма армия от добре подготвени и защитени доброволци, които в подходящия момент да подпомагат органите при възстановяване на последствията от бедствията”, отбеляза главен  инспектор Костадин Чифлигаров, началник Сектор „Доброволни формирования” в ГД ПБЗН. Той отбеляза, че доброволните формирования се увеличават, като техният брой в страната е достигнал 184 с общо 2 576 доброволци, повечето от които са в активна възраст.

В област Видин са регистрирани 57 доброволци във формирования, създадени в 7 от 11-те общини в региона. Съгласно промените в Закона за защита при бедствия, общините с население до 20 000 жители вече са задължени да създават доброволни формирования. От бюджетите на общините се поемат и част от разходите за обучение и защитно облекло за доброволците. 42 от доброволните формирования в страната разполагат с пожарни автомобили, включително и действащите на територията на общините Чупрене, Грамада и Ново село в област Видин.

За времето на обучение или изпълнение на задачи по предотвратяване или овладяване на бедствени ситуации, доброволецът се освобождава от работодателя, а не излиза в неплатен  отпуск, както беше преди измененията на Закона. Доброволците се осигуряват по Кодекса за социално осигуряване, като вноските за социално и здравно осигуряване са за сметка на държавния бюджет.

На кметовете на общини се предоставя безвъзмездно радиочестотен ресурс от радиочестотния спектър за граждански нужди. „От началото на годината само 11 общини са се възползвали от тази възможност”, посочи гл. инспектор Чифлигаров, като отбеляза, че добрата комуникация между доброволните формирования и професионалните служби е от изключителна важност при работа на терен.

В областния семинар участваха също старши комисар Янко Янколов - директор на ОД МВР-Видин, старши комисар Станислав Генчев - директор на РД ПБЗН и ръководители на други компетентни служби.