32 екипажа на старта на рали „Стари столици”
32 екипажа на старта на рали „Стари столици” / Деян Герговски

32 екипажа са подали заявка за участие в рали „Стари столици".
47-то издание на емблематичната авто надпревара ще се проведе на 8 и 9 октомври, като тази година ралито влиза и в Шумен.

Предвиден е специален етап, който ще бъде проведен на кръговото на пл. „България" в първия ден на ралито.

Директорът на ралито Савко Панайотов очаква това да е един от най-атрактивните етапи в състезанието. За разлика от другите, където колите ще тръгват през една минута, на пл. „България" стартирането ще става едва когато предната кола е финиширала. Началният час на специалния етап в събота е 17.30. Движението по центъра обаче ще бъде спряно още в 16 часа.

Другият нов етап е „Велики Преслав", който се кара в двете посоки - отиване до яз. Тича и връщане. Догодина този етап може да стане още по-интересен, защото може и да мине през старините на Преслав, каза Савко Панайотов.

„Тази година шуменското състезание е едно от най-силните", заяви председателят на Автомобилен спортен клуб „Стари столици" Петър Минчев.

Рали „Стари столици" влиза в Шумен

В надпреварата няма да участва настоящият шампион на България Пламен Стойков, тъй като той се подготвя за европейско състезание в Австрия.

Четирима шуменски пилоти ще карат на „Стари столици". Това са Мартин Сурилов, който е втори във временното класиране, Красимир Кръстев, Христо Атанасов, който кара за Велики Преслав, и състезаващият се за варненски отбор Добрин Борисов.

Церемонията по откриването на състезанието е в събота от 12.30 часа пред Община Шумен, а първият етап „Валерий Великов" - в 13.30 часа.

„Стари столици" е последен кръг от националния рали шампионат. След него ще бъдат ясни всички шампиони в генералното класиране и в отделните класове.

Организатори на рали „Стари столици" са БФАС, АСК „Стари столици", СБА клон Шумен и Община Шумен.