300 ученици от област Кърджали тръгват на поход  „По стъпките на българската армия”
300 ученици от област Кърджали тръгват на поход „По стъпките на българската армия” / netinfo

300 ученици от област Кърджали тръгват на поход-поклонение „По стъпките на българската армия” на 8 и 9 октомври. Събитието е включено в Националния календар на честванията по повод 100 години от Първата световна война.

Организира се от инициативен комитет, председателстван от областния управител, с подкрепата на МО  и се провежда за четвърти пореден път.

9 ученически туристически отряда - от  Езиковата гимназия „Христо Ботев”, СУ „Отец Паисий”, СУ „П.Р.Славейков”, ОУ „Св.св. Кирил и Методий”, ОУ „Св.Климент Охридски”, СУ „Христо Смирненски” – Черноочене, СУ „Васил Левски” – Крумовград, СУ „Отец Паисий” – Кирково, СУ „Васил Левски” – Ардино и  отряд от Съюза на ветераните ще се включат в похода, който тръгва в събота, в 9 часа, от площада пред Дома на културата. Колоната ще води полк. Лалов от Министерството на отбраната.

В първия ден участниците ще положат венци на признателност и ще изнесат тържествена програма пред паметниците на загиналите фронтоваци в с. Шумнатица и Крумовград и ще нощуват в палатков лагер на полигона край Широко поле. В неделя в 10 часа ще има честване пред войнишкия паметник в Пчеларово,  а от 14 часа пред паметника на Освободителите в Кърджали ще се състои заключителната церемония и награждаването на участниците, на която инициативният комитет кани всички граждани.

 

Съпътстваща проява на събитието ще бъде и тържествената лектория, посветена на героите от Първата световна война, която ще се проведе на 7 октомври, петък, от 16.00 ч.  във Военния клуб.