Проф. Славчо Томов: Мястото на медицинските колежи в България е в сферата на висшето образование
Проф. Славчо Томов: Мястото на медицинските колежи в България е в сферата на висшето образование / dariknews.archive

„Този форум е едно категорично потвърждение, че мястото на медицинските колежи в България е категорично в сферата на висшето образование". Това каза при откриването на 14-та Национална научна сесия за студенти и преподаватели, на която Медицинският колеж в Плевен е домакин, ректорът на Медицинския университет проф. д-р Славчо Томов. Той отбеляза активното присъствие на представители на всички медицински колежи в страната.

Проф Славчо Томов Мястото на медицинските колежи в България е в сферата на висшето образование
netinfo

„Миналата година започнаха да се прокрадват идеи за промени в Закона за висшето образование и медицинските колежи да бъдат преориентирани към Центрове за професионално обучение и да преминат към сферата на средното обраазование. Не! Мястото им е тук, в сферата на висшето образование и това, че вие сте тук днес е категорично потвърждение на този факт и аз ще го защитавам винаги пред институциите".

Проф. Славчо Томов отбеляза, че напоследък медицинските университети се сблъскват с много сериозни проблеми, „свързани с тяхното финансиране, пред които ни изправят от управляващите органи, и не заради друго, а защото това са единствените в страната водещи, печеливши автономни институции, които работят и генерират печалба, и когато това се случи, започват да се насочват различни апетити", каза ректорът на Медицински университет - Плевен.

Към това той добави, че медицинските колежи са място, където могат да се разкриват съвсем нови и атрактивни специалности, дори да бъдат тествани специалности, които да дадат старт на магистърски програми, какъвто опит вече има в плевенския университет с помощник-фармацевтите.

Форумът ще се проведе на 6 и 7 октомври в залите на Медицински университет - Плевен.

Проф Славчо Томов Мястото на медицинските колежи в България е в сферата на висшето образование
netinfo