Стартира новата Европейска агенция за гранична и брегова охрана (СНИМКИ)
Стартира новата Европейска агенция за гранична и брегова охрана (СНИМКИ) / снимки: Министерски съвет
Бойко Борисов
90293
Бойко Борисов
Бойко Борисов
Румяна Бъчварова
Бойко Борисов
Бойко Борисов
Румяна Бъчварова
  • Бойко Борисов
  • Бойко Борисов
  • Румяна Бъчварова
  • Бойко Борисов
  • Бойко Борисов
  • Румяна Бъчварова

Стартът на новата Европейска агенция за гранична и брегова охрана бе даден на ГКПП "Капитан Андреево". Тя ще се ръководи от досегашния изпълнителен директор на Фронтекс Фабрис Леджери.

Агенцията е на основата на Фронтекс с разширени функции и националните гранични служби. Екипите и техниката, с която ще разполага, бяха демонстрирани на границата ни с Турция при ГКПП "Капитан Андреево".

За целите и стратегическата роля на агенцията говориха Леджери и еврокомисарят по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос.

Българският вътрешен министър Румяна Бъчварова подчерта, че това е важен за Европа момент и началото на по-ефективно и солидарно партньорско сътрудничество в името на спокойствието и сигурността на всички европейски граждани, а изборът на България за старт на Агенцията тя определи, като признание за страната ни и положените от нея усилия за опазване на външната граница на ЕС.

Стартира новата Европейска агенция за гранична и брегова охрана (СНИМКИ)
netinfo

Преди година и половина-две това събитие в Европа щеше да се приеме като ерес, посочи премиерът Бойко Борисов.

"Преди година и половина-две, ако някой беше казал, че ще бъдем на днешното събитие, в Европа щеше да се приеме като ерес. Две години минаха от времето, когато поставихме въпроса, че външните граници на ЕС трябва да се затворят. Не българско-турската, не гръцко-турската, не италианската граница, а всички граници", каза Борисов.

По думите му срещата в Братислава през септември е била ключова, тъй като лидерите в Европа са си дали сметка, че без бързи и ефикасни действия "модата да се говори срещу ЕС" ще се разрасне.

А няма по-хубаво място за живот и по-успешен модел на управление от ЕС. Затова всички потоци на мигранти са към Европа, коментира министър-председателят.

Борисов: Важно е споразумението между ЕС и Турция да продължи да работи

"Няколко години България се бореше сама, изпълнявайки стриктно своя ангажимент към ЕС. Радвам се, че е тук валията на Одрин, защото не бива да се приема, че днешното стартиране на Европейската брегова и гранична полиция е насочено към Турция. Напротив, това трябва да е знак към всички в Европа, които си мислят, че споразумението с Турция не трябва да се спазва или да се развали. Над три милиона стоят малко по-нататък - на 40-50 км от тук", каза премиерът на граничния пункт и допълни: "Турция трябва да остане стратегически партньор на Европа. Знам колко е модерно да се говори срещу мюсюлманите в Европа, да се въздига националистическата идея, но искам да предупредя, че не само Турция трябва да бъде наш партньор, но и Йордания, Ливан и всички ние групово в хор, цяла Европа да настояваме от тези, от които зависи, защото ясно се оказа, че войната в Сирия може да бъде спряна само ако се разберат САЩ и Русия. Да призовем господин Лавров и господин Кери да седнат и да намерят дори най-лошия мир, за да може тези хора да се върнат там", каза Борисов.

EК финализира споразуменията по отпуснатите за България 108 млн. евро

Той благодари на Еврокомисията, че е превела 180 млн. лева (90 млн. евро) от предвидената помощ. След Съвета в Братислава ЕС вече не е същият, защото показа, че може да бъде бърз, ефективен, консолидиран, с необходимата солидарност и мерки на терен, каза Борисов.

Той посочи, че въвеждането на ред по външните граници на ЕС е от изключително значение за сигурността му, тъй като в последните две години Европа се е превърнала в разграден двор.

"В последните две години Европа беше превърната в разграден двор. Оказваше се в един момент, че ако българин с лична карта иска да влезе в Шенген, има проблем, макар че виждате как сме защитили границата, а ако си бежанец, минаваш откъдето си искаш. Не искаме да превърнем Европа в крепост, а в добре регулирана система. Има официални КПП-та. Аз, като отивам в Германия, минавам през КПП-то. Откъде накъде всеки откъдето завърне ще може да влиза в България? Това е разграден двор. Ние искаме ето: има КПП и който бяга от войната, който е политически мигрант, който бива преследван, за да бъде убит, тогава ще го приемем. И тогава хуманна и солидарна Европа ще даде необходимото, ще си бръкнем в джоба и всеки европеец ще даде по едно евро, но тогава, когато знаем кой е влязъл и че той бяга от войната, от смъртта", коментира Борисов.

Стартира новата Европейска агенция за гранична и брегова охрана (СНИМКИ)
netinfo

Борисов: Европейската гранична полиция стартира от България

Премиерът посочи, че се надява техниката за охрана по границата да идва скоро, защото по думите му най-големите производители на техника са в Европа и дори е срамно, че така се бавят.