Над 400 сигнала месечно получават в общината
Над 400 сигнала месечно получават в общината / netinfo

Общински служители са се отзовали на сигнал за умряло куче пред хотел „Черно море”, но когато отишли да приберат трупа, се оказало, че животно е заспало. Куриозният случай разказа в предаването „Зала Пленарна” по Дарик Купен Пашов - началник отдел „Дейности по защита на населението”. Той допълни, че през миналия месец са постъпили около 430 сигнала, голяма част от които са били след проливни дъждове.

Няколко са критичните точки във Варна при обилни валежи. Една от тях е ул. „Цариброд”, където се събират повърхностните води на 1/3 от града, а канализацията е стара и бързо се затлачва. Друго място е входът на Морската градина заради запушващите се от листата шахти. Пашов посочи още участъци около Зеленчуковата борса и отсечката между Военноморска болница и Терапията, където дъждовете свличали наноси от неасфалтираните улици в квартал „Изгрев”.

Според Пашов новоизбраните сметопочистващи фирми трябва да закупят следващата година специализирана техника, която изсмуква падналите листа от улиците. Сега те се събират ръчно с гребла и метли. Фирмите са инструктирани да не ги оставят на купчини и да ги изхвърлят веднага, като това не може да става в казаните за битови отпадъци.

„Колкото и да е скъпа техниката, тя ще се изплати. Сега пет човека чистят една градинка за два часа, а машината ще го направи за половин час”, каза Пашов. Той даде добра оценка на фирмата, отговаряща за поддръжката на уличните шахти. Тяхното основно почистване се извършва всяка година през пролетта.

В района на Варна няма нови активизирали се свлачища.  При изграждането на охранителните канали в „Аспарухово”, което трябва да приключи до края на октомври, ще бъде укрепен скатът на улиците „Розова долина” и „Калач”.