Създадоха детски полицейски управления в Търновo, Свищов и Килифарево
Създадоха детски полицейски управления в Търновo, Свищов и Килифарево / netinfo

С лекции стартираха Детските полицейски управления във Велико Търново, Свищов и Килифарево. Инициативата се реализира с третокласници от СУ "Николай Катранов" в крайдунавския град, СУ "Вела Благоева" в старата столица и ОУ "Неофит Рилски" в Килифарево и е част от Националната програма "Детско полицейско управление", чийто официален старт бе даден през май тази година.

Инспектори от Детска педагогическа стая и униформени от Охранителна полиция запознаха децата с униформата и отличителните знаци на полицейския служител, как, къде и в какви ситуации може да бъде потърсен той. През следващите месеци предстои малките полицаи да се запознаят по-подробно с дейността на служителите от Охранителна и Криминална полиция, спортното хулиганство и видовете наказания за него, защитни бойни техники и безопасност на движението.

Партньори по програмата са Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, БЧК, Българска православна църква и др. Националната програма "Детско полицейско управление" е инициатива на Министерството на вътрешните работи. Заложените теми и методически указания са разработени от група, в която влизат представители на МВР, Министерство на образованието и науката, Министерство на правосъдието, Български младежки червен кръст, Българска православна църква, Български туристически съюз.

Идеите и темите са дългосрочни и са предназначени за двугодишно извънкласно обучение на деца от началните и прогимназиалните класове. Целта е чрез теоретични и практически занимания децата да получат знания и умения за опазване на своя живот и този на приятелите си, за справяне в трудни ситуации, в къщи, на училище и на улицата, за своите права и отговорности, за работата в екип, уважение и толерантност към другите.