Комисия решава дали да продължи строителството на ул. “Тодор Балабанов” във Враца
Комисия решава дали да продължи строителството на ул. “Тодор Балабанов” във Враца / Дарик Враца - архив

Специална комисия ще се събере днес, за да вземе решение дали да бъде прекратено археологическото проучване и да продължи строителството на ул. “Тодор Балабанов” 1 във Враца. Това каза за “Дарик” научният ръководител на археологическия обект Александра Петрова. Очаква се комисията да приеме извършеното спасително археологическо проучване на средновековния некропол в центъра на Враца.

В комисията влизат регионални инспектори към главна дирекция “Опазване на културното наследство” на Министерството на културата, представители на Археологическия институт, на Община Враца и археолози от Регионалния исторически музей във Враца, начело с научния ръководител на обекта Александра Петрова. Ако комисията реши да освободи обекта и да продължат строителните дейности в бъдеще ако има дейности по вкопаване, на тях ще присъства и археолог.

На средновековните находки строители се натъкнаха случайно по време на изкопни дейности. Впоследствие археолозите там откриха 39 гроба на жители на средновековна Вратица, в които хората бяха погребани по християнски обряд. Те явно са били от по-заможните жители на града, защото бяха намерени и накити. “Находките, които открихме там са ценни, защото допринасят за изясняване и обогатяване на историята на древна Враца” – коментира Александра Петрова.