Обучават пенсионери да не дават пари на телефонни измамници
Обучават пенсионери да не дават пари на телефонни измамници / снимки: МВР

Информационна кампания за намаляване на телефонните измами започна варненската полиция. В нейните рамки са планирани срещи с възрастни жители от цялата област, на които ще бъдат припомнени основните правила при разговор с непознат по телефона и ще бъдат давани съвети за запазване на самообладание при позвъняване на измамници.

Стартът бе даден на среща на възрастни граждани от район „Одесос”, на които бяха припомнени най-често използваните сценарии. Началникът на Първо РУ главен инспектор Атанас Михов подробно разказа за най-характерните случаи от последните месеци, при които са измамени възрастни хора, а сумите които са предадени са значителни. Той наблегна на това, че полицейските служители няма да поискат пари по телефона и още по-малко ще поискат някой да ги хвърли през терасата. На пенсионерите беше обяснено, че всяко длъжностно лице има своите отличителни белези, служебни знаци и карти, по които може да бъде разпознато, и разговор по телефона не може да бъде причина за предоставяне на средства на непознат.

Обучават пенсионери да не дават пари на телефонни измамници
netinfo

На всички присъстващи на срещата бяха раздадени брошури, описващи основните рискове и сценарии на измами по телефона, както и стикери, които могат да се залепят върху домашния телефон, за напомнят при всяко позвъняване за опасност.

Кампанията на полицията ще обхване още децата и учениците във Варна, тъй като се наблюдават случаи, при които непълнолетните също стават жертви на измамни сценарии по телефона.