Човекът зад Tube Chat бил доброволец в Шумен
Човекът зад Tube Chat бил доброволец в Шумен / netinfo

От седмица в лондонското метро се раздават значки за насърчаване на хората да говорят помежду си. Това привлякло дори интереса на британските медии, като BBC.

Значката „Tube Chat" трябва да покаже на другите пътници, че човекът, който я носи, би участвал в разговор и няма нищо против да бъде заговорен - дори в чата.

Човекът зад тази инициатива е Джонатан Дън - американец, който живее в Лондон. Решил, че ако раздава тези значки, пътуването в метрото би било по-забавно, отколкото е било досега.

Преди месеци няколко негови събития не се развили по план и така му дошла идеята.

Хората не били заинтересовани да правят нещо заедно. Той организирал няколко мероприятия, на които се отзовали едва няколко души от всички поканени.

Джонатан Дън разказва, че пътува с метро по половин час на ден и това пътуване се оказвало най-тежкото нещо, което му се случвало, защото никой не разговарял с никого. Затова решил да предлага значки, с които хората да показват, че са съгласни да разговарят или да чатят с другите.

Dariknews.bg се свърза с Джонатан Дън и се оказа, че той не само знае за България, но и е посещавал страната ни.

През 2006 година той идва като доброволец към Корпуса на мира в Шумен. Тук се запознава с бъдещата си съпруга Тиа - също доброволка от САЩ, но в град Омуртаг.

Година по-късно той и Тиа се връщат в Шумен, за да се оженят.

Възможно е между идеята за Tube Chat и България всъщност да има връзка, става ясно от разговора с Джонатан.

Откакто съм в Лондон ми липсва начинът, по който българите се приятелски към другите, казва той.

Човекът зад Tube Chat бил доброволец в Шумен
netinfo

Оказва се, че хората, които пътуват в метрото, възприемат идеята различно. Около 20 процента я харесват, но останалите 80 процента не са особено възхитени от нея. Управата на Лондонското метро пък се разграничила от инициативата.

Въпреки това той получил и доста одобрителни съобщения във facebook от хора, които дори искали да им изпрати значки.

Не всички били толкова възхитени от идеята обаче. Няколко дни след старта на "Tube Chat" започнала друга кампания - Shut Up Tube Chat. Тя е абсолютно противоположна и по-скоро цели хората да покажат, че не се нуждаят от разговор, още по-малко в метрото.