Догодина отварят висше медицинско училище в Пазарджик
Догодина отварят висше медицинско училище в Пазарджик / netinfo

Още от следващата учебна година ще се търси възможност за разкриване на висше медицинско училище в Пазарджик. От Областната управа декларират тези намерения, след като с правителствено решение институцията си върна собствеността върху сградата, в която доскоро работеше Педагогическият филиал към Пловдивския университет.

Плановете са в медицинския ВУЗ да бъдат обучавани специалисти, от каквито лечебните заведения имат най-голяма потребност – акушерки, рехабилитатори, медицински сестри, лаборанти. Идеята за разкриване на филиала беше на бившия губернатор Трендафил Величков, който проведе и успешни преговори с Медицинския университет в Пловдив. След оттеглянето на Величков от поста колегите му продължават да търсят начини за осъществяването й. Прехвърлянето на базата в активите на Областната управа отвори пред тях отлична възможност.

Имотът е на терен от 7 дка, в които са построени 5 сгради. Намира се на ул. „Неофит Бозвели” 29. В него до 2006 година се помещаваше Колеж за начални учители. После той бе трансформират във филиал, в който се обучаваха студенти по 4 специалности до окончателното закриване, след като през лятото на тази година се дипломира последния випуск.