Единият от полицаите в храстите - наказан, че бил без шапка
Единият от полицаите в храстите - наказан, че бил без шапка / Thinkstock/Getty Images

Административен съд-Разград отмени наказание на полицай, санкциониран, че е бил без шапка, когато през април заедно със свой колега засичал шофьори с превишена скорост на пътя между селата Малко Йонково и Лудогорци.

През пролетта видеоклип, в който се вижда как на 19 април т.г. двамата служители се крият в храстите, бе разпространен във Facebook, авторът му - Юлиян Тодоров - твърдеше, че в района няма обозначителен знак за радар. Тогава от ръководството на ОДМВР-Разград разпоредиха проверка на фактите, представени в клипа.

Facebook прослави полицаи, скрити в нива с радар без обозначение

Половин година по-късно се оказва, че единственото нарушение е това, че младши полицейският инспектор от РУП-Исперих е излязъл от патрулката без шапка и с разкопчано яке на полицейската униформа. Санкцията, която му е наложена от началника на управлението в Исперих, е "дисциплинарно наказание писмено предупреждение за срок от три месеца".

Полицаят обаче е обжалвал наказанието си в съда и Административен съд-Разград го е отменил. Аргументите на магистратите са, че провинението е маловажно и адекватната санкция за подобно е мъмрене.

Вижте клипа тук

"Отклонението от изискванията е съвсем незначително и което съгласно разпоредбата на чл.198, ал.2 от Закона за МВР се определя като маловажно. Няма каквито и да било доказателства, че от това нарушение са произлезли някакви вредни последици. Нарушението е извършено, тъй като времето е било много топло за сезона, а жалбоподателят е бил облечен със зимната форма на униформеното облекло. Лицето, което е заснело полицаите, е наблегнало на факта, че полицейският автомобил е скрит зад дърветата и липсва знак, който да указва на водачите на МПС, че навлизат в зона за видеоконтрол, а не на обстоятелството, че полицаят е бил с разкопчано яке и без шапка. Всички тези обстоятелства  предполагат квалифицирането на нарушението като маловажно", се посочва в съдебното решение.

Как полицаи дебнат в храстите и снимат тайно за превишена скорост (ВИДЕО)

От него става ясно още, че през 2014 и 2015 г. служителят на реда не е получавал униформено облекло, а към момента на заснемането на видеоклипа била в сила заповед на директора на ОД на МВР-Разград, според която считано от 5 октомври 2015 г., полицаите от Лудогорието е трябвало да са в зимна форма на униформеното си облекло.

С решението си Административен съд-Разград обявява за незаконосъобразна заповедта за санкциониране на полицая, а също и осъжда МВР-Разград да му заплати 600 лева за разноски по производството. Решението подлежи на обжалване и протест пред Върховен административен съд.