Честваха паметта на Стефан Дуньов
Честваха паметта на Стефан Дуньов / Петя Димитрова

В Чипровци бе отбелязана 200-годишнината от рождението на Стефан Дуньов - героят на Унгария, чипровския потомък  от Винга /Румъния/ и полковник от армията на Джузепе Гарибалди. Честването бе направено със специална програма от  Унгарския културен институт, по чиято инициатива е издигнат паметникът на героя в Чипровци. На церемонията присъстваха гости от посолствата на Унгария, Румъния и Италия, и хора от Чипровци.

Стефан Дуньов е роден  на 28 юли 1816 г във Винга /днешна Румъния/. Завършва  гимназия  в Арад, следва право и

Честваха паметта на Стефан Дуньов
netinfo

финанси в Будапеща, след което се връща  отново в Арад и работи като  нотариус  и адвокат.

През март 1848 г. народът въстава и Дуньов е избран за член на окръжния и градски комитет  в Арад, участва в боевете на Арадската национална гвардия. Назначен е  за военно-полеви съдия, а по-късно достига до чин подполковник в Унгарската революционна армия.

Ранен и заловен от австрийците, Стефан Дуньов е осъден на смърт, но по-късно наказанието му е намалено на 10 години крепостен затвор. През  май 1857 г. е освободен от  затвора и през 1859 г. Дуньов  минава нелегално  границата и се прехвърля в Италия. Представен на Джузепе Гарибалди, той е назначен за командир на полк. В битката при Волтурно  губи единия си крак. За храбростта си е  произведен в чин полковник.

В Италия той свързва съдбата си с Антоанета Таламини, с която имат седем деца. Умира на 74 години и е погребан в гр. Пистоя, Италия.

За неговата смърт будапещенският „Столични новини” пише: ”Почина най-храбрият  измежду храбрите на революцията от 1848”.