Започва второто издание на Дните на Канети
Започва второто издание на Дните на Канети / netinfo

Днес, във фоайето на Доходно здание беше представена програмата за дните на култура, изкуство и образование „Елиас Канети“. Присъстваха заместник-кметът по хуманитарни дейности Иван Григоров, директорът на ОП „Русе арт“ Мариан Савов, председателят на Съюза на българските художници – Русе - Валентин Георгиев, вокалният педагог Вили Икономов, директорът на Общинския младежки дом в Русе - Красимира Николаева и др.

Второто издание на Дните на Канети се организира и провежда от ОП „Русе Арт“ и Община Русе, като идеята е да се инициират повече такива събития в областта на културата, изкуството и образованието в съответствие с дългосрочната стратегия на Общината да се популяризират и подпомагат русенските  творци във всички сфери на творческа изява и тяхното развитие в регионален, национален и международен мащаб. Мариан Савов добави: „Идеята е да създаваме културен продукт – той да бъде реализиран, да осъществяваме активна информационна среда и съвместна дейност в партньорство с различни творчески съюзи и лица. Да създаваме мостове между хората, да възпитаваме подрастващите, да правим изкуството на ниво, което подхожда на град Русе.“

Сред представените събития на пресконференцията бяха две изложби – „Дунав – вдъхновение и цвят“ на 7 октомври, която показва произведения, вдъхновени от град Русе и Елиас Канети с автори от 6 държави от Германия, Сърбия, Румъния, Унгария, Словакия и България; изложбата „ДаДа – 100: Тристан Цара и неговия свят“ на 10 октомври с колекция на произведения от 4-ма световно известни автори - Пабло Пикасо, Ханс Арп, Анри Матис, Андре Масон. Беше презентирана концепцията на Литературен фестивал – Русе. Това ще бъде неговото 9-то издание с международен характер от 10 страни, като от 8-ми до 16-ти октомври ще се проведат около 20 събития, включващи литературни четения, прожекции и изложби.

Юбилейният 20-ти Международен конкурс за млади изпълнители на българска и популярна песен „Северно сияние“ с основен организатор Вили Икономов ще включи 40 изпълнители и няколко съпътстващи събития, едно от които е изложение на произведенията на „Дунавска задруга на народните художествени занаяти“ - Русе.

Две представления на балет „Арабеск“, който гостува за втори път в рамките на една година ще бъдат представени, презентирайки екранизирани филми, правени по романи - световни шедьоври. Петата  „Национална Хорова среща“ до момента предвижда участието на 6 състава от Шумен, Трявна, Казанлък, Добрич, Варна, Русе, а фотоконкурсът „Запази духа на Русе“  включва 59 участници и 253 фотоса. След като журито ги номинира, ще се присъди награда на публиката. БНТ2 ще отрази медийно Дните на Канети и ще се излъчи филма „Първият прозорец“, посветен изцяло на австрийския писател. Световноизвестият „InCanto“ с вечните мелодии от филмовия, оперния и поп репертоар за първи път гостува в България и ще се осъществи със специалното участие на Орлин Горанов.