227 души изгоряха с 4.5 млн. лв. от Дупнишка популярна каса, задържаха управителя и жена му
227 души изгоряха с 4.5 млн. лв. от Дупнишка популярна каса, задържаха управителя и жена му / Дарик архив
Близо 5 млн. лв. са потънали в Дупнишка популярна каса, задържаха управителя и жена му
90261
Близо 5 млн. лв. са потънали в Дупнишка популярна каса, задържаха управителя и жена му
  • Близо 5 млн. лв. са потънали в Дупнишка популярна каса, задържаха управителя и жена му

Управителят на Дупнишка популярна каса (ДПК) Георги Близнаков и съпругата му Ивона са в ареста за 72 часа след постановление на Окръжна прокуратура – Пловдив. Двамата съпрузи и синът им са задържани и конвоирани от Дупница до Пловдив след специализирана полицейска операция. Срещу Близнаков има повдигнати две обвинения – за укриване на данъци и за лихварство. Според подадените жалби финансовите измами могат да достигнат 4.5 млн. лв., като до момента, след проведени разпити с 43 пострадали, доказаните суми, придобити от вложители и кредитори, са за около 1.5 млн. лв.

По първото обвинение укритият корпоративен данък от ДПК е на стойност 135 хил. лв. Сумата е трябвало да бъде внесена в ТД на НАП – Пловдив, защото през март касата се пререгистрира в Пловдив. След извършени данъчни проверки, в съдействие с органите на „Икономическа полиция“ и прокуратурата, са установени данни за извършване на данъчно престъпление. Обвинението е само към Близнаков. Ако бъде признат за виновен, го грози затвор от 3 до 8 години с възможност за конфискация на имущество.

По второто обвинение – за лихварство, полиция и прокуратура са установили, че има пострадали 227 лица, които са влагали парите си в ДПК, като са им обещани доста апетитни лихви – до 17%. От прокуратурата допълниха, че през годините лихви са изплащани, но вложените суми не са връщани на никого. След акумулирането на 4.5 млн. лв., през март тази година касата вече не разполага и със стотинка. Схемата е следната – семейство Близнакови, включително и сина им Сотир Близнаков, след постъпването на въпросната сума в ДПК, отпускат поредица от заеми на самите себе си. Финансовото дружество излиза „на нула“ и е обявено в несъстоятелност.

Второто обвинение е повдигнато и на двамата съпрузи. Ако бъдат признати за виновни, ще получат от 5 до 10 години лишаване от свобода, плюс от 5 000 до 10 000 лв. глоба, както и евентуално отнемане на имущество.

Синът Сотир Близнаков е разпитан и освободен.

Сред пострадалите има най-различни хора, включително и кредитор от Италия, който е вложил в ДПК 400 хил. лв. Потърпевшите имат право да си търсят парите по законов път, казаха от прокуратурата, като уточниха, че разследването продължава и на този етап е рано да се каже какво се е случило с „изчезналите“ милиони.

В процеса на работа се събират доказателства и по още две обвинения – за длъжностно присвояване и пране на пари, каза още окръжният прокурор Румен Попов.

В събота се очаква да им бъде поискана постоянна мярка „Задържане под стража“.

Чуйте и от прикаченото аудио.