Безплатна обиколка на Европа за всички 18-годишни?
Безплатна обиколка на Европа за всички 18-годишни? / ThinkStock/Getty Images

Всеки младеж от ЕС да получава за 18-ия си рожден ден безплатен билет за обиколка на Европа с влак. Звучи чудесно, нали? В Брюксел вече проверяват възможностите за реализиране на тази идея.

Какво цели тя?

Мнозина политици в Брюксел търсят решение на един наистина тревожен въпрос: как да се овладеят антиевропейските настроения, които напоследък "заразяват" и все повече младежи в ЕС. Председателят на фракцията на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер вероятно е намерил рецептата: той предложи Брюксел да подарява на всички млади европейци за 18-ия им рожден ден безплатен билет за обиколка на Европа с влак.

"Знам, че подобна инициатива няма да реши големите проблеми на Европа. Но съм убеден, че тя ще докосне сърцата на младите европейци, а това ще е от полза за ЕС", каза той преди броени дни в интервю за германския вестник "Манхаймер Морген". Според германския евродепутат, така младите европейци ще имат възможност лично да опознаят "всичко онова, което ни обединява".

Съкровищата на Европа (СНИМКИ)

Една грандиозна идея

Манфред Вебер, който след евроизборите през 2004 стана един от най-младите евродепутати (на 32 години), знае много добре за какво говори. В студентските си години се е възползвал от едно атрактивно предложение на германските железници, насочено към младите германци: 250 000 километра из 30 европейски страни на цена между 200 и 400 евро.

Страдате ли от дромомания

Идеята на германския политик среща все по-голямо одобрение сред европейските му колеги. Италианският премиер Матео Ренци веднага я определи като "много добра". Самият той е стартирал подобна инициатива в родината си: там всички младежи, навършили 18 години, имат възможността да получат 500 евро, които да похарчат за посещения на различни културни и социални прояви. И Австрия приветства предложението на ЕНП.

"Да дадем възможност на младежите да опознаят нашата обща Европа - това е една грандиозна идея", коментира австрийският министър на транспорта Йорг Лайхтфрид. Според него Брюксел ще постигне така много повече, отколкото с неделни речи и скъпи кампании за изглаждане на имиджа. Австриецът обаче подчертава, че реализирането на този проект не бива да бъде в ущърб на други европейски младежки програми, като Еразъм например.

На лотариен принцип?

Еврокомисарката по мобилността и транспорта - словенката Виолета Булц, вече проверява възможностите за реализиране на идеята. От нейното бюро предлагат проектът да се осъществява на лотариен принцип: безплатен билет да получава не всеки 18-годишен, а само младежите, чиито имена бъдат изтеглени в рамките на специална младежка лотария. В Страсбург Булц обяви, че съвсем скоро възнамерява да пресметне разходите и административната работа по реализирането на този проект.

Германският евродепутат Манфред Вебер е реалист. "Осъществяването на тази идея няма да бъде никак лесно", каза Вебер, но добави, че ще даде всичко от себе си - за да могат младите хора да опознаят по-добре Европа. Еврокомисарката Виолета Булц междувременно загатна, че проектът може да обхване не само влаковете, а и други превозни средства.