Проведе се кръг от Държавното първенство по скално катерене Дряновски манастир 2016
Проведе се кръг от Държавното първенство по скално катерене Дряновски манастир 2016 / Община Дряново

През уикенда се проведе кръг от Държавното първенство по скално катерене "Дряновски манастир 2016". От Българската федерация по катерене и алпинизъм отново избраха скалите в близост до Дряновският манастир. Новите маршрути с различна категория на трудност са разработени в сектора "До реката" (стълбата) и на сектора Над вира.

Над 60 катерачи се включиха в надпреварата, а организаторите отчетоха, че това е срещата на любителите на екстремния спорт, предизвикала най- голям интерес. Заместник- председателят на БФКА Николай Петков заяви, че района има невероятен потенциал за развитието на скалното катерене и изрази желание и готовност, съвместно с Община Дряново, да се разработят нови сектори.

"Яко катерене и прекрасна атмосфера - така с две думи мога да опиша завършилия кръг от Държавното първенство край Дряновския манастир. Рекорден брой участници и стотици изкачвания на новите и стари маршрути. Шампионите са Румен Нешев и Юлия Керемидчиева. За първи път в тези 6 поредни срещи (Кунино 2011, Паволче 2012, Стегите 2013, Губислав 2014 и Дряново 2015), бяхме почетени от кмета на общината. Г-н Мирослав Семов и община Дряново бяха гостоприемни домакини, а кмета връчи на победителите по една оригинална картина с изглед от Дряновския манастир и скалите. Той обеща, че ще помогне за разработването на района като сериозен катерачен обект, каквито възможности предоставят природните дадености", каза още Петков.